Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Púchov vlani hospodáril s rekordným prebytkom takmer 1,7 milióna eur

Podľa primátora Púchova Mariána Michalca ide o najlepší doterajší výsledok hospodárenia od roku 1992.

Púchov 12. júna (TASR) – Mesto Púchov dosiahlo v minulom roku rekordný hospodársky výsledok. Prebytok hospodárenia mesta sa vyšplhal na takmer 1,7 milióna eur, čo tvorí skoro jednu dvanástinu minuloročného rozpočtu.

Podľa primátora Púchova Mariána Michalca ide o najlepší doterajší výsledok hospodárenia od roku 1992, keď začali obce a mestá na Slovensku pôsobiť ako samosprávne orgány. Mesto podľa neho bez problémov splnilo kritériá pre hospodárenie samospráv zakotvené v memorande medzi Združením miest a obcí Slovenska a slovenskou vládou.

„Ku kladnému hospodárskemu prebytku významne prispeli okrem šetrenia aj vymožené daňové pohľadávky za minulé obdobia od spoločnosti Makyta, príjmy z predaja prebytočného majetku, ako aj rozbehnutie prevodov obecných bytov na ich obyvateľov, ktorí v nich žijú viac ako 20 rokov. V roku 2012 mesto navyše rozšírilo svoje majetkové portfólio o historickú budovu Župného domu, ktorú získalo do svojho vlastníctva,“ uviedol Michalec s tým, že mesto Púchov momentálne nemá žiadne záväzky po lehote splatnosti.

Na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva Michalec poslancom navrhol, aby sa financie z prebytku použili na zníženie úverového rozsahu mesta. V praxi by to znamenalo, že by sa banke vrátili nepoužité peniaze z prijatého úveru vo výške 1,7 milióna eur, ktorý mesto doteraz nečerpalo. Aktuálna priemerná zadlženosť mesta by tak klesla z terajších 52 na 38 percent. Poslanci jeho návrh neschválili, voľné financie navrhli použiť na ďalšie, neplánované investície v Púchove.