Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Pyrotechnika zvieratá stresuje, následkom môžu byť zranenia i úhyn

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová tvrdí, že každý rok evidujú v útulku zvieratá, ktoré sa zatúlali svojim majiteľom.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Používanie zábavnej pyrotechniky môže mať pre zvieratá až smrteľné následky. Škodí spoločenským a voľne žijúcim zvieratám, ako aj živočíchom v zoologických záhradách. Občianske združenie Sloboda zvierat a Zoologická záhrada (ZOO) Bratislava preto apelujú na obyvateľov hlavného mesta, aby boli pri oslavách nového roka ohľaduplní a vyhli sa používaniu svetlíc či petárd. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová z bratislavskej ZOO.

„Počas osláv Silvestra trápia najmä nosorožce, kengury, antilopy, žirafy či primáty rôzne tráviace problémy spôsobené stresom a úzkosťou. Reakciou na stresovú situáciu môže byť aj snaha o únik, pričom môže dôjsť k vážnemu zraneniu, napríklad nárazom do oplotenia. To sa stalo v minulosti osudným aj samici lamy krotkej, ktorá na následky nárazu uhynula," vysvetlila vedúca zoologického oddelenia Silvia Pirošková.

Zárukou bezpečia zvierat nie je podľa Piroškovej ani zatvorenie v chovnom zariadení. U šimpanzov dochádza napríklad k útokom na vlastných členov. V ďalších dňoch po ohňostroji sa môžu zvieratá báť vyjsť do vonkajších výbehov a nespolupracovať s chovateľmi aj napriek tomu, že ich dôverne poznajú.

Predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová tvrdí, že každý rok evidujú v útulku zvieratá, ktoré sa zatúlali svojim majiteľom. "Šťastné konce majú tie, ktorých majitelia dali označiť mikročipom, a tak sa môžu bezprostredne vrátiť do svojho domova. Bohužiaľ, množstvu zvierat nevieme pomôcť. Zväčša sa stávajú obeťami dopravným prostriedkov. Na hluk z petárd trpia aj zvieratá v útulkoch. Posledné roky máme tiež veľké obavy z lampiónov šťastia, ktoré môžu veľmi jednoducho spôsobiť požiar," skonštatovala Dugovičová.

Ilustračná snímka.
Foto: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla


Na dodržiavanie nariadenia o používaní pyrotechniky budú v okolí zoologickej záhrady i útulku Slobody zvierat dohliadať i hliadky bratislavskej mestskej polície. Stratené či zranené psy a mačky je potrebné hlásiť na jej linku. Pre záchranu voľne žijúcich zvierat je potrebné kontaktovať záchranné stanice spadajúce pod Štátnu ochranu prírody SR.

V Bratislave je zakázané používať hlučnú zábavnú pyrotechniku aj na Silvestra

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


V Bratislave je celoročne zakázané používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3. Platí to aj počas Silvestra (31. 12.) i na Nový rok (1. 1.). Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. Bratislavská mestská polícia na svojom webe informuje, že je pripravená postihovať ľudí, ktorí tento zákaz nerešpektujú.

"Ak vás od používania zakázanej pyrotechniky neodradí pokuta, myslite na zvieratá v domácnostiach a aj v zoologickej záhrade, kde môžete sebeckým konaním napáchať veľké škody," vyzýva mestská polícia, ktorá v uplynulých dňoch posilnila svoju hliadkovú činnosť.

Hlučná zábavná pyrotechnika podľa polície spôsobuje zvieratám vysoký stres, ktoré sa boja zvukových a vizuálnych efektov. "Tie stoja často za útekom psov, napríklad z vyhradených voľných výbehov. Každoročne v tomto období bojuje s pyrotechnikou aj Zoo Bratislava," spresnila polícia s tým, že vyplašené zvieratá vedia v areáli záhrady spôsobiť značné škody. V bezprostrednej blízkosti zoo sa nachádza aj útulok Slobody zvierat. Negatívne pôsobí pyrotechnika aj na starších ľudí a deti.

Polícia zároveň upozorňuje, že zábavná pyrotechnika každoročne stojí za mnohými zraneniami, ktoré si vyžadujú lekárske ošetrenie. "Počas silvestrovskej noci sa k manipulácii s pyrotechnikou pridáva ešte konzumácia alkoholu, ktorá znásobuje riziko zranenia," podotkla.

Dopravný podnik Bratislava musí pre opakujúci sa vandalizmus počas silvestrovských osláv odstaviť a mechanicky zabezpečiť proti poškodeniu 106 automatov na predaj jednorazových cestovných lístkov v exponovaných lokalitách.

Celoročný zákaz používania hlučnej zábavnej pyrotechniky ako sú petardy či svetlice platí v Bratislave od novembra 2016. Hoci hlavné mesto používanie niektorej zábavnej pyrotechniky na svojom území zakázalo, obmedziť nedokáže ale jej predaj. V uplynulých rokoch bratislavská mestská polícia priznala, že sa jej nie vždy podarilo priestupky zákazu používania pyrotechniky spoľahlivo zistiť, pretože od nahlásenia udalosti po ich samotné preverenie uplynul istý čas, a po príchode na miesto sa priestupca už na ňom nenachádzal.