Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Múzeum v Rimavskej Sobote vystavuje predkolumbovské silicitové hroty

Gemersko-malohontské múzeum (GMM), založené v roku 1882, je piate najstaršie múzeum na Slovensku. Foto: TASR - Branislav Caban

Nálezové okolnosti hrotov nie sú známe. Nevie sa, kedy boli získané do zbierok múzea a nie je jasné, kto ich daroval alebo od koho boli zakúpené.

Rimavská Sobota 17. januára (TASR) – Predkolumbovské silicitové hroty sú aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do 2. februára vystavuje Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Ako uviedol jeho archeológ Alexander Botoš, hroty pochádzajúce z amerického kontinentu sú datované do obdobia rokov 7550 až 6500 pred naším letopočtom.

Štyri silicitové hroty rôznej veľkosti a profilácie sú uložené na kartónovom papieri, na ktorom je nápis v maďarskom jazyku ‚Amerikai kovanyilhegyek‘, teda pazúrikové hroty z Ameriky,“ priblížil Botoš.

Dodal, že nálezové okolnosti hrotov nie sú známe. Nevie sa, kedy boli získané do zbierok múzea a nie je jasné, kto ich daroval alebo od koho boli zakúpené. Rovnako nie je lokalizované ani miesto či oblasť Spojených štátov amerických (USA), v ktorej boli vyrobené.

Vie sa o nich len toľko, že pochádzajú od Ľudovíta Hűvössyho, spoluzakladateľa GMM. Predpokladáme, že hroty poslal neznámy cestovateľ alebo bádateľ Hűvössymu z USA,“ poznamenal archeológ.

Ako pokračoval, v roku 2017 boli fotografie hrotov prostredníctvom Josha Chamberlina, ktorý pôsobil ako lektor na Evanjelickej základnej škole Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote, zaslané na identifikáciu do National Museum of the American Indian v Suitlande v štáte Maryland.

Hroty posudzovala Ann McMullen, ktorá predpokladá, že pochádzajú zo severovýchodu USA a zaradila ich približne do obdobia medzi rokmi 7550 - 6500 pred Kristom. Najstarší hrot pochádza teda z obdobia, keď na území dnešného Slovenska doznieval paleolit a vznikal neolit so znalosťou poľnohospodárstva. Najmladší hrot pochádza z čias, keď u nás prevládala staršia doba železná so znalosťou technológie produkcie železa,“ zakončil Botoš.