Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Múzeum v Rimavskej Sobote zreštaurovalo nábytok básnika M. Tompu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Amel Emric

Cieľom reštaurovania Tompovho nábytku, ktorý pôvodne používal vo svojej pracovnej izbe v obci Chanava, bola snaha o prinavrátenie hmotnej podstaty a pôvodného vzhľadu.

Rimavská Sobota 23. júla (TASR) – Pracovný stôl a kreslo popredného maďarského básnika 19. storočia a rodáka z Rimavskej Soboty Mihálya Tompu, ale i historické jazdecké sedlo z 18. storočia sa podarilo zreštaurovať Gemersko-malohontskému múzeu (GMM) vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia a účelovým prostriedkom Banskobystrického samosprávneho kraja. Ako TASR informovala historička GMM Éva Kerényi, zreštaurované predmety môžu návštevníci obdivovať počas prehliadky stálej vlastivednej expozície múzea.

Cieľom reštaurovania Tompovho nábytku, ktorý pôvodne používal vo svojej pracovnej izbe v obci Chanava, bola snaha o prinavrátenie hmotnej podstaty a pôvodného vzhľadu. „Stôl bol značne poznačený prirodzenou degradáciou materiálov, ale hlavne mechanickým poškodením dyhovania časti horného plátu, bočných častí. Pôvodné dyhovanie plátu bolo na viacerých miestach oddelené od smrekového masívu a na týchto miestach bol viditeľný glejový podklad,“ priblížila Kerényi s tým, že stôl bol napadnutý i drevokazným hmyzom.

Na Tompovom kresle z orechového masívu bolo počas reštaurovania realizované kompletné odčalúnenie jednotlivých vrstiev vrátane kože, ovčieho rúna, slamovej výplne či gurtní. „Jednotlivé konštrukčné segmenty, z ktorých bolo kreslo vyhotovené, boli postupne demontované. Po asanácií boli všetky drevené diely opätovne konštrukčne spojené za pomoci stolárskych zvierok a gurtní. Postupne bolo kreslo prebrúsené, vytmelené a farebne zjednotené domorením,“ uviedla Kerényi.

Komplexnej obnovy sa v rámci reštauračných prác dočkalo aj historické sedlo z konca 18. storočia, ktoré má podľa odborníkov mimoriadnu dokumentárnu hodnotu. Poškodené bolo mechanicky, ale i hmyzom či plesňami a niektoré jeho časti celkom absentovali. „V priebehu reštaurovania jazdeckého sedla bolo zistené, že konštrukčne ide o takzvaný maďarský typ sedla, s drevenou sedlovou kostrou, s charakteristickým tvarovaním a výškou rázsoch s hruškami zdobenými zväčša dekorom,“ dodala historička GMM.