Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Radnica chce riešiť problémy s neudržiavanými pozemkami

Primátor dnes pre médiá uviedol, že hľadajú taký spôsob, aby mohla v prípade nutnosti radnica sama zasiahnuť a žiadať vlastníka o refundáciu nákladov, naráža však na legislatívnu prekážku.

Prešov 9. augusta (TASR) – Mesto Prešov hľadá možnosti, ako vyriešiť množiace sa problémy s neudržiavanými pozemkami, o ktoré sa ich vlastníci nestarajú. Nepokosené a zarastené plochy, rozširujúce sa náletové dreviny sú podľa primátora Pavla Hagyariho zdrojom alergénov, bránia výhľadu v premávke, množí sa tu odpad a je aj vysoké riziko požiarov.

Primátor dnes pre médiá uviedol, že radnica hľadá taký spôsob, aby mohla v prípade nutnosti sama zasiahnuť a žiadať vlastníka o refundáciu nákladov, naráža však na legislatívnu prekážku. Tá totiž neumožňuje činnosť na cudzích pozemkoch. Doplnil, že sa množili sťažnosti občanov a vodičov, lebo takých pozemkov je v meste viac.

Kríky ohrozujú majetok
Radnica zistila, že v istých prípadoch konať môže, ak je napríklad správcom miestnych komunikácií. Z tohto dôvodu dnes orezali desiatky metrov kríkov, ktoré sa tiahnu vedľa krajnice na Urbánkovej ulici. O túto časť by sa podľa primátora mali starať Železnice SR. Dodal, že spoločnosť mnohé úseky upravila, tento však zostal zarastený. Kríky zasahujú do cesty ohrozujú majetok mesta, dochádza k poškodzovaniu komunikácie a súčasne je tu riziko poškodenia áut. "Tak sme sa rozhodli, že my urobíme nápravu a následne budeme žiadať od vlastníka pozemku uhradenie nákladov," konštatoval primátor. Tie by nemali presiahnuť 1000 eur.

V tomto prípade ide v podstate o krátky úsek, ale zanedbaných a neupravených pozemkov vo vlastníctve rôznych subjektov, ktoré vytvárajú rôzne riziká je v meste oveľa viac.

Podľa primátora ide o problém, ktorý sa často objavuje vo všetkých veľkých mestách, pretože sú nevysporiadané majetkové vzťahy k pozemkom. "Preto Únia miest Slovenska pripraví návrh na novelu zákona o obecnom zriadení, aby mestá mohli v prípade ohrozenia života, zdravia, majetku či verejného poriadku zasiahnuť a následne žiadať tie náklady," povedal Hagyari.

Mesto môže udeliť pokutu
Potvrdil, že v takýchto prípadoch mesto vyzýva vlastníka, aby si svoje povinnosti ohľadom údržby pozemku splnil. Momentálne hľadajú možnosti, ako riešiť veľké pozemky. Doplnil, že mesto má možnosť udeliť aj pokutu, ale ak ju aj majiteľ zaplatí a pozemok neupraví, nič to nerieši. Zdôraznil, že podobne ako dnes, budú postupovať aj v iných prípadoch. "Samozrejme, že to chvíľu potrvá, kým vymôžeme tie náklady od majiteľov pozemkov, avšak je dôležité, aby sme prioritne odstránili bezprostredné ohrozenie života, zdravia a majetku," uzavrel primátor.