Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ružomberok schválil rozsiahlu rekonštrukciu verejného osvetlenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Rekonštrukcia by sa mala uskutočniť počas nasledujúcich dvoch rokov.

Ružomberok 27. septembra (TASR) – Ružomberské mestské zastupiteľstvo schválilo dnes jednomyseľne koncepciu rozsiahlej rekonštrukcie neefektívneho zastaraného systému verejného osvetlenia. Prvé dve podstatné etapy s nákladmi na úrovni 1,3 milióna eur by sa mali zrealizovať počas nasledujúcich dvoch rokov.

„Ružomberok je jedno z mála slovenských miest, ktoré má ešte stále nevyužitý veľký potenciál možných úspor z efektívnejšej prevádzky systému verejného osvetlenia v takej miere, že nevyhnutné investície sú reálne návratné do necelých desiatich rokov,“ uviedol pre TASR autor projektu spomínanej rekonštrukcie Eduard Kačík.

Viceprimátor Miroslav Zuberec zdôraznil, že samospráva vychádzala z podrobného auditu a zámeru zabezpečiť rekonštrukciu verejného osvetlenia bez nepriaznivého dopadu na mestský rozpočet. „Veľká časť spomedzi 3100 svetelných bodov slúži už minimálne 30 rokov. Terajšie ročné náklady 424.000 eur na prevádzku a údržbu energeticky neefektívneho a poruchového systému by mali po jeho rekonštrukcii klesnúť takmer na polovicu. Pochopiteľne, bez zarátania splátok úveru,“ vysvetlil.

Vedenie ružomberskej radnice odmietlo viaceré ponuky súkromných investorov zaujímajúcich sa o rekonštrukciu verejného osvetlenia. „Preferujeme priamočiarejší spôsob realizácie takéhoto projektu. Za transparentnejšie a efektívnejšie považujeme, keď si na základe riadne uskutočneného verejného obstarávania priamo zmluvne zaviažeme vybraného dodávateľa, aby dodržal kvalitu a rozsah rekonštrukčných prác,“ dodal pre TASR viceprimátor.