Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Radnica v Dubnici ušetrila na verejnom obstarávaní

Pomník padlých vojakov v prvej svetovej vojne v Dubnici nad Váhom pri kaštieli. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Okrem šetrenia verejných zdrojov patrí podľa nej k devízam nového systému verejného obstarávania aj transparentné obstarávanie služieb a tovarov.

Dubnica nad Váhom 3. decembra (TASR) – Vďaka novému oddeleniu verejného obstarávania na dubnickej radnici ušetrila samospráva za rok a pol viac ako 1,5 milióna eur. Ušetrené financie môže mesto použiť na čiastočné pokrytie nákladov na rekonštrukčné práce.

Ako informovala vedúca oddelenia verejného obstarávania a strategického rozvoja mesta Eva Granátová, len v tomto roku ušetrila samospráva verejným obstarávaním sumu viac ako 700.000 eur.

Najväčšie rozdiely medzi predpokladanou hodnotou zákazky a reálne obstaranou cenou sa nám podarilo dosiahnuť napríklad v rámci obstarávania zhotoviteľa rekonštrukcie športoviska na ZŠ s MŠ Pod hájom (úspora 84.000 eur) či zhotoviteľa rekonštrukcie parkovísk a chodníkov (86.000 eur),“ priblížila Granátová.

V roku 2021 oddelenie vyhlásilo 55 verejných obstarávaní na zhotoviteľov prác alebo dodávateľov tovarov či služieb. Na každom verejnom obstarávaní mesto v priemere ušetrilo 13.000 eur. Radnica realizovala aj ďalších 45 menších zákaziek pre organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ktorými sa zatiaľ podarilo ušetriť 60.000 eur.

Okrem šetrenia verejných zdrojov patrí podľa nej k devízam nového systému verejného obstarávania aj transparentné obstarávanie služieb a tovarov. „Všetky obstarávania máme centralizované na jednom mieste, po novom ich zverejňujeme okrem vestníka verejného obstarávania a úradnej tabule aj priamo na hlavnej stránke webového sídla mesta, aby sa o nich dozvedelo čo najviac uchádzačov. Vytvárame tým konkurenčné prostredie, ktoré prirodzene stláča ceny nadol,“ doplnila Granátová.