Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Výstava Z kováčskej dielne prezentuje zručnosť kysuckých kováčov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Výstava pod názvom Z kováčskej dielne Kysucké múzeum sprístupnilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli.

Radoľa 3. mája (TASR) – Zručnosť študentov Strednej odbornej školy (SOŠ) strojníckej v Kysuckom Novom Meste prezentuje výstava pod názvom Z kováčskej dielne, ktorú Kysucké múzeum sprístupnilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli.

Podľa hovorkyne múzea Alexandry Janigovej predstavujú na výstave tvorbu súčasní aj bývalí študenti odboru umelecko-remeselné spracúvanie kovov so zameraním na kováčske a zámočnícke práce. "Odbor je atraktívny aj pre dnešných mladých ľudí. Na Slovensku už nie je veľa škôl, v ktorých sa dá vyučiť toto tradičné remeslo. Pod vedením majstra odborného výcviku Jozefa Hodása a skúsených pedagógov nadobúdajú teoretické a praktické poznatky, vďaka ktorým dokážu v dielni podľa vlastných návrhov samostatne vyrobiť rôzne úžitkové a dekoratívne predmety," doplnila hovorkyňa múzea.

"Svedčia o tom vystavené najnovšie, ale i staršie práce žiakov a učiteľov – kozubové súpravy, kované plastiky, stôl, lavička, hojdacie kreslo, kovaný šachový stolík, svietniky, ktoré vytvorili počas rôznych fáz štúdia. Predchádzala im starostlivá príprava formou výtvarných štúdií. Svoje remeslo prezentujú nielen formou výstav, ale aj naživo počas rôznych podujatí. Návštevníci kaštieľa sa s nimi môžu stretnúť na Radoľskom jarmoku," dodala Janigová.

Výstava Z kováčskej dielne, ktorú dopĺňajú výtvarné diela Ľubice Šustekovej a Miriam Kadrliakovej, je sprístupnená do 20. júna 2021.