Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ramzesovi z bojnickej zoo sa v Holandsku darí, je otcom dvoch levíčat

Na archívnej snímke levy berberské, vpravo Zara a Ramzes. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Prvý narodený lev za bránami bojnickej zoo putoval do zoo DierenPark Amersfoort v Holandsku ešte v roku 2019, päť rokov po jeho odchove.

Bojnice 21. januára (TASR) - Ramzesovi, levovi berberskému z Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach, sa v holandskej zoo darí. Je otcom dvoch levíčat s menami Luna a Sifra, ktoré na začiatku tohto roka oslávili jeden rok. Informoval o tom hovorca zoo Pavel Procner.

Prvý narodený lev za bránami bojnickej zoo putoval do zoo DierenPark Amersfoort v Holandsku ešte v roku 2019, päť rokov po jeho odchove. "V novom domove ho čakala nesmierne dôležitá úloha, ktorou bolo presadiť svoje a otcove gény. V DierenPark Amersfoort ho už v tom čase čakali dve samice Zaila a Sabi, s ktorými založil novú chovnú skupinu. V decembri 2020 vyšla na svet radostná správa, že Ramzes sa stal otcom dvoch malých levíčat, ktoré splodil s levicou Sabi," spomenul Procner.

Národná zoologická záhrada chová tri jedince leva berberského, dve samice a jedného samca. Ramzesa splodil Aslan s Ginou ešte v decembri roku 2014. Išlo historicky veľmi významnú udalosť, keďže lev berberský vo voľnej prírode vyhynul. "Posledný údaj o voľne žijúcich jedincoch je z roku 1942, odvtedy ho nájdeme len v ľudskej starostlivosti, teda v zoologických záhradách. Na celom svete v súčasnosti žije približne 80 levov berberských, a preto je ich chov v bojnickej zoo veľmi vzácny," priblížil hovorca.

S odchovom leva berberského začali v Bojniciach v roku 2013, keď tam transportovali Aslana z nemeckej zoo Neuwied. Ďalšie dve levice priviezli polroka po jeho príchode zo zoo v Olomouci.