Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

R. RAŠI: Termín obnovy električkových tratí v Košiciach do júla platí

Na snímke vľavo primátor Košíc Richard Raši pri starom type električky, archívne foto Foto: TASR/František Iván

"Veľmi ma mrzí, čo sme Košičanom spôsobili," uviedol primátor Košíc.

Košice 31. marca (TASR) - Primátor Košíc Richard Raši dnes potvrdil platnosť termínu ukončenia rekonštrukcie električkových tratí v meste do 31. júla tohto roka. Pripustil, že situácia s rozkopanými ulicami a dopravnými obmedzeniami traumatizuje obyvateľov mesta, takýto postup bol však podľa neho nevyhnutný, ak sa mali pre zachovanie električkovej dopravy využiť dostupné prostriedky z eurofondov.

"Veľmi ma mrzí, čo sme Košičanom spôsobili, ale mali sme dve možnosti. Neísť do toho a kvôli bezpečnosti premávku električiek postupne utlmovať, alebo do toho ísť a urobiť to všetko naraz, lebo inak sa to nedá," povedal Raši pre novinárov.

Rozsiahla modernizácia električkových tratí je v celkovej cene 39,94 milióna eur. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 percent z prostriedkov Kohézneho fondu a vo výške 10 percent zo štátneho rozpočtu SR. Priebeh prác kritizujú niektorí pravicoví mestskí poslanci, podľa dnešných vyjadrení Miroslava Špaka (Sieť) a Daniela Rusnáka (KDH) je termín 31. júl iluzórny. Rusnák dnes novinárov informoval, že monitorovací výbor zložený zo zástupcov rezortu dopravy, Európskej komisie a agentúry Jaspers začiatkom roka vyjadril hlboké znepokojenie nad priebehom stavby. Konštatoval ďalej, že bola vyhodnotená ako riziková z pohľadu financovania zo strany EÚ, čo znamená, že jej hrozí nepreplatenie.

"Tak ako sme deklarovali, rekonštrukciu električkových tratí aj dokončíme. Verím, že všetci tí, ktorí si robia politickú kampaň na šírení negatívnych informácií, sa potom prídu ospravedlniť," reagoval Raši.

Električkové trate sa podľa neho rekonštruujú v meste naraz, pretože finančné prostriedky musia byť vyčerpané do konca roka s ukončením prác v lete. Zdôraznil, že mesto sa rozhodlo využiť jedinečnú možnosť vyčerpať finančné prostriedky zo starého programovacieho obdobia. "Akonáhle sme dostali možnosť čerpať európske peniaze, reagovali sme na výzvu. Skôr sme nemohli, lebo sme nevedeli, že voľné zdroje budú. Vypísali sme verejnú obchodnú súťaž a hneď ako prebehla, podpísala sa zmluva. Teraz budeme tlačiť na to, aby sa tie trate dokončili v termíne a aby ľudia boli traumatizovaní čo najkratšie. Keby sme do toho nešli, tak električková doprava o pár rokov v Košiciach nebude," dodal primátor.