Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Nitre a Trnave je referendum pokojné

Na snímke prenosná volebná schránka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V Nitre sa môže v referende vyjadriť 63.585 oprávnených voličov. Zriadených je 72 volebných okrskov.

Nitra/Trnava 21. januára (TASR) - Všetky volebné miestnosti v krajských mestách Nitra a Trnava sa v sobotu na hlasovanie v referende otvorili načas a bez problémov. Volebné komisie pre referendum zatiaľ nezaznamenali žiadne problémy, informovali hovorca Nitry Tomáš Holúbek a hovorkyňa Trnavy Veronika Majtanová.

V Nitre sa môže v referende vyjadriť 63.585 oprávnených voličov. Zriadených je 72 volebných okrskov. Oproti voľbám pribudol jeden okrsok, ktorý je zriadený na okresnom úrade. Určený je pre ľudí s ochorením COVID-19, ktorí požiadali o prenosnú schránku. V Trnave je zriadených 25 volebných okrskov.

Vo volebnom okrsku 18, zriadenom na Základnej škole Cabajská v Nitre, je zatiaľ účasť na referende veľmi nízka. Z 820 oprávnených voličov odovzdalo počas prvých troch hodín referenda svoj hlas len 15 ľudí. Podobná situácia je aj v okrsku 17, ktorý je zriadený v rovnakej budove.

Ľudia sa v sobotňajšom referende môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy.