Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Región Bratislava je medzi TOP 100 globálne udržateľnými destináciami

Na archívnej snímke výhľad na most SNP a Bratislavský hrad. Foto: TASR/Jakub Kotian

Svetová organizácia cestovného ruchu identifikovala udržateľný turizmus ako turizmus, ktorý naplno zohľadňuje momentálne, ale aj budúce ekonomické, sociálno-kultúrne a environmentálne dosahy.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Región Bratislava sa aj tento rok ocitol medzi TOP 100 globálne udržateľnými destináciami. Ocenený bol v rámci celosvetovej súťaže Green Destinations (Zelené destinácie). Krajská organizácia cestovného ruchu Turizmus regiónu Bratislava bola tento rok ocenená opäť ako jediná zo Slovenska. Cieľom medzinárodnej iniciatívy je podporiť rozvoj udržateľného turizmu v regiónoch.

Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu však kraj nevníma udržateľnosť ako cieľ, ale ako prostriedok, cez ktorý sa pozerá na všetky aktivity a plány smerujúce ku kontinuálnemu rastu a rozvoju regiónu. "To, že sa destinácia ocitne na zozname TOP 100, neznamená, že už je udržateľná, keďže celkom udržateľné destinácie neexistujú. Ide skôr o hodnotenie, že sa o udržateľnosť konkrétnymi krokmi usiluje a úspešne napreduje," skonštatoval Droba.

Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO) identifikovala udržateľný turizmus ako turizmus, ktorý naplno zohľadňuje momentálne, ale aj budúce ekonomické, sociálno-kultúrne a environmentálne dosahy. Byť udržateľným neznamená podľa nej iba starať sa a chrániť prírodné zdroje, ale aj podporu lokálnych podnikov a produktov, ktoré vytvárajú benefity priamo pre miestnu ekonomiku. Aby sa zodpovedný udržateľný turizmus stal normou spoločnosti, je potrebná vhodná a systematická edukácia a najmä spolupráca verejného, súkromného a mimovládneho sektora, turistov, miestnych obyvateľov a ostatných relevantných subjektov.

Región Bratislava sa medzi TOP 100 ako jediný z Slovenska dostal aj vlani, a to projektom Záhoráčik.