Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Regionálna doprava v Bratislavskom kraji bude bezplatná aj vo februári

Na archívnej snímke autobus dopravnej spoločnosti Arriva na zastávke Bajkalská v Bratislave 4. januára 2022. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bezplatná doprava sa týka len prímestskej autobusovej dopravy dopravcu Arriva.

Bratislava 1. februára (TASR) - Cestovanie v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji bude bezplatné aj počas februára. Rozhodol o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý už počas januára kompenzoval výpadok autobusových spojov, vzniknutý nástupom nového dopravcu Arriva.

Bezplatná doprava sa dotkne všetkých autobusových spojov dopravcu Arriva, ktoré premávajú v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). "Cestovať zadarmo budú majitelia 'električeniek', ako aj ostatní cestujúci, ktorí by si za normálnych okolností kupovali cestovné lístky," informoval TASR riaditeľ komunikačného odboru BSK Michal Feik.

Bezplatná doprava sa týka len prímestskej autobusovej dopravy dopravcu Arriva. U ostatných dopravcov – v mestskej hromadnej doprave v Bratislave (Dopravný podnik Bratislava) a vo vlakoch (Železničná spoločnosť Slovensko) v rámci IDS BK – musia mať cestujúci zakúpený cestovný lístok.

Regionálna autobusová doprava v Bratislavskom kraji bola pre cestujúcich zadarmo aj po celý január. Ide o kompenzáciu za výpadky spojov Arrivy. Kraj oznámil, že bezplatnú prímestskú dopravu uhradia z pokuty, ktorú spoločnosti vyrubil za to, že od svojho nástupu v novembri 2021 nedokázala zabezpečiť dostatok spojov.

"Za každý jeden deň, keď dopravca nedokázal zabezpečiť dopravnú obslužnosť minimálne na úrovni 95 percent, prináleží BSK zmluvná pokuta vo výške 30.000 eur za deň. Za mesiac prevádzky je to 930.000 eur. Približne v tejto sume bude aj výpadok tržieb za mesiac január, ktorý vznikne prepravou zadarmo," skonštatoval ešte v decembri 2021 predseda BSK Juraj Droba.

Arriva začala zabezpečovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji v polovici novembra 2021. Od začiatku však mala problém s nedostatkom vodičov. Spôsobilo to výpadky viacerých spojov, najmä v okolí Pezinka a Senca. Dopravca po počiatočných problémoch deklaruje zlepšenie. Pre TASR uviedol, že od novembra získal už viac ako 100 nových vodičov a aktuálne každý deň vypraví viac ako 90 percent spojov, viacero dní v januári dosiahol vypravenosť aj 95 percent.