Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Regionálne centrum v Žiline poradí v oblasti eurofondov a dotácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V dobiehajúcom programovom období 2014 - 2020 išlo do Žilinského kraja z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) viac ako 132 miliónov eur na podporu 268 projektov.

Žilina 8. decembra (TASR) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR otvorilo vo štvrtok v Žiline regionálne centrum. Žiadateľom poskytne na jednom mieste komplexný servis a poradenstvo v oblasti eurofondov a dotácií. TASR o tom informoval odbor komunikácie MIRRI.

V regionálnom centre sú na jednom mieste odborníci z MIRRI SR, ministerstva pôdohospodárstva a úradu vlády, pod ktorý spadá Plán obnovy a odolnosti SR. "Zároveň to bude sídlo zamestnancov stálych pracovísk Úradu pre verejné obstarávanie, ktorí budú poskytovať poradenstvo nielen k dotáciám, ale aj k úspešnému zvládnutiu procesu verejného obstarávania," uviedol odbor komunikácie.

Štátny tajomník MIRRI SR Dušan Velič doplnil, že po dvoch rokoch náročného plánovania a rokovaní s Európskou komisiou je schválený nový eurofondový Program Slovensko. "Budeme z neho čerpať takmer 13 miliárd eur. Sme jednou zo šiestich krajín v celej Európskej únii, ktorá má kompletne schválené programovanie na nové eurofondy," dodal.

Pracovníci regionálnych centier podľa neho nebudú poskytovať len poradenstvo zamerané na oblasť eurofondov. "Žiadateľom tiež poradia, ako získať finančnú podporu z plánu obnovy či dotácií štátneho rozpočtu," priblížil Velič.

V dobiehajúcom programovom období 2014 - 2020 išlo do Žilinského kraja z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) viac ako 132 miliónov eur na podporu 268 projektov. "V rámci programov cezhraničnej spolupráce je Žilinský samosprávny kraj súčasťou programového územia Interreg Slovensko - Česko. V dobiehajúcom programovom období sme tak v kraji podporili 38 cezhraničných projektov za viac ako 32 miliónov eur," konkretizoval odbor komunikácie MIRRI.