Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Regionálne dotácie pre Bratislavský samosprávny kraj budú aj tento rok

Regionálne dotácie pre Bratislavský samosprávny kraj budú aj tento rok Foto: TASR - Pavel Neubauer

V rozpočte sa podarilo vyčleniť dva milióny eur.

Bratislava 3. marca (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude aj v roku 2023 pokračovať v Bratislavskej regionálnej dotačnej schéme (BRDS). V rozpočte sa mu na dotácie podarilo vyčleniť dva milióny eur. Slúžiť majú opätovne na podporu mládeže a športu, kultúry a turizmu i životného prostredia a rozvoja vidieka. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia BSK.

"Čoho sme sa obávali, sa nenaplnilo. Dotácie sú ochránené a zachránené. Pokračujeme aj napriek kríze, dotácie v roku 2023 budú," povedal predseda BSK Juraj Droba.

Priznal, že pôvodne bol kraj nútený dotácie zásadným spôsobom obmedziť, a to pre vládne balíčky, energetickú krízu i vysokú infláciu. Dotácie totiž nie sú zo zákona povinné. Alokovaných v rozpočte bolo predbežne 600.000 eur. Istú dobu sa malo zároveň uvažovať aj nad ich úplným zrušením. "Tejto myšlienke som nebolo naklonený. Považuje ich za miazgu podpory občianskej spoločnosti zo strany kraja," poznamenal Droba.

Nakoniec sa kraju podarilo pôvodne navrhovanú sumu pre regionálne dotácie zvýšiť na dva milióny eur. Pre porovnanie, za priaznivejších podmienok a pri vyrovnanom rozpočte za minulé roky kraj na ne alokoval sumu 2,6 milióna eur. "Sumu dva milióny eur sa nám podarilo doslova naškriabať," podotkla riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan. Odôvodňuje to nielen viacerými racionalizačnými opatreniami a lepším nastavením financovania, ale tiež vcelku priaznivým vývojom makroekonomických ukazovateľov.