Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka je v záverečnej fáze

Stretnutie Slovenského národného múzea s médiami na tému aktuálne informácie o stave obnovy národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka 5. augusta 2016 v areáli hradu. Na snímke vizualizácia hradu od autora Petra Kucharoviča, projektanta obnovy hradu. Foto: TASR/SNM

Slovenské národné múzeum na rekonštrukciu hradu a reštaurovanie vybraných zničených zbierkových predmetov doteraz vynaložilo 4.776.508 eur z poistného plnenia a 18.498 eur z verejnej zbierky.

Krásnohorské Podhradie 5. augusta (TASR) – Obnova národnej kultúrnej pamiatky, hradu Krásna Hôrka v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava vstúpila do záverečnej fázy. Oznámilo to dnes vedenie Slovenského národného múzea (SNM) a ukázalo aj vizualizáciu hradu.

"K dnešnému dňu máme dokončené trvalé krovy a strechy. Celý hrad je zastrešený tak, že odolá všetkým poveternostným podmienkam. V krovoch máme doplnené požiarne steny, ktoré v prvom pláne neboli, ale hasiči ich vyžadovali. Pribudol bleskozvod, ktorý bol pôvodne jeden, teraz máme dva pre prípad ohrozenia bleskom. Máme vysúťažený návrh projektu na celkovú revitalizáciu Krásnej Hôrky," informoval generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Viktor Jasaň.

SNM na rekonštrukciu hradu Krásna Hôrka a reštaurovanie vybraných zničených zbierkových predmetov doteraz vynaložilo 4.776.508 eur z poistného plnenia a 18.498 eur z verejnej zbierky. Celkové náklady budú podľa slov riaditeľa známe, až keď bude všetko hotové. "Môj odhad na základe rozhovorov, ktoré som mal a odhadu, ktorý vypracovali znalci, je od deväť do jedenásť miliónov eur," skonštatoval Jasaň.

V hradnej kaplnke začali reštaurátorské práce, ktoré financujú z vyhlásenej zbierky. "V čase požiaru bolo na hrade 4229 zbierkových predmetov. Oheň poškodil a zničil 352 z nich. Väčšinu zachránilo Technické múzeum v Brne, ale s ich obnovou pomohli aj Hradné múzeum Istvána Dobóa v Egeri a Maďarské múzeum v Budapešti. V septembri minulého roka boli do kaplnky nainštalované nanovo odliate zvony," priblížila hovorkyňa SNM Dagmar Brisudová.

SNM zároveň predstavilo vizualizáciu hradu od víťaza výberového konania Ministerstva kultúry SR architekta Petra Kucharoviča. "Z hľadiska tvaru bude hrad taký istý, ako bol doteraz. Rozdiel bude v kvalite výtvarnej a technickej," priblížil Kucharovič.

Ako ďalej uviedol, rozdiel bude v technickom vybavení a infraštruktúre hradu. "Napríklad, len v takej triviálnej veci, ako sú hygienické a sociálne zariadenia pre návštevníkov a zamestnancov. Systém kontroly vstupu, to už nebudú tradičné vstupenky, už to bude na úrovni 21. storočia. Bude vymenená celá elektroinštalácia, nové kvalitné nasvietenie exponátov s ohľadom na udržateľnosť napríklad olejomalieb, keďže je potrebné špeciálne osvetlenie," skonštatoval architekt.

Suterén, kde objavili pôvodné priestory bude zabezpečovať aktivity na parkánovom múre. "Uvažujeme o tom, že v severovýchodnej bašte bude, zdôrazním bez zásahu do pôvodných substancií, letná kaviareň, ktorá by slúžila návštevníkom v prípade pekného počasia na posedenie medzi delami, exponátmi," prezradil Kucharovič.

Celý koncept musí podľa jeho slov schváliť vláda SR. V týchto dňoch dokončujú prieskumy a zamerania. "Máme hotové skoro všetky prieskumy. Finišujeme s diagnostickou časťou, po nej bude nasledovať návrhová etapa," dodal Kucharovič.

Dokončenie obnovy hradu zaradila vláda SR ako jednu zo svojich priorít do svojho programového vyhlásenia na toto volebné obdobie. Termín sprístupnenia hradu bude podľa riaditeľa SNM známy po súťaži na zhotoviteľa stavebných prác a expozície. "Skôr ako po treťom roku od tohto rozhovoru to rozhodne nebude," skonštatoval Jasaň.