Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Rekonštrukcia krízového centra v Prešove prešla do ďalšej etapy

Krízové centrum Dorka v Prešove. Prvé deti môže prijať už v marci. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prvá etapa výstavby krízového centra Dorka pre deti z detských domovov má byť ukončená do konca marca.

Prešov 22.októbra (TASR) – Do rekonštrukcie budovy krízového centra Dorka, ktoré vzniká v objekte bývalej materskej školy na sídlisku Šváby v Prešove, investovali neziskové organizácie od mája tohto roka vyše 300.000 eur.

Projekt realizuje Nadácia DeDo – Solidarita s deťmi z detských domovov a Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar (SPDDD). Náklady na komplexnú obnovu by mali dosiahnuť 2,5 milióna eur. Mesto Prešov realizátorovi budovu prenajalo za symbolickú sumu na obdobie 40 rokov.

Koordinátor projektu Radoslav Dráb zdôraznil, že v tomto centre by mali nájsť útočisko napríklad deti, ktoré ukončia ústavnú starostlivosť a potrebujú nejaký čas na to, aby sa naučili samostatne žiť. Okrem nich je tu priestor pre rodiny, ktorým hrozí rozpad len preto, že sa ocitli z nejakého dôvodu v kríze.

Investor chce dokončiť 1. etapu výstavby do konca marca budúceho roka. Vtedy by mal byť objekt pripravený na prijatie prvých klientov.

Stavebné práce na Krízovom centre Dorka v Prešove.
Foto: TASR/Milan Kapusta
"To znamená, že v prízemnej časti vznikne denný stacionár Svetielko pre kombinovane postihnuté deti a na poschodiach bude ďalšia naša cieľová skupina a to sú rodiny a deti v kríze. Prvá etapa zahrnie 30-35 klientov," konštatoval Dráb. Doplnil, že celková rekonštrukcia budovy by mala byť ukončená v marci 2014 a poskytne útočisko približne pre 70 klientov.

Doteraz sa v časti rekonštruovanej budovy vymenili okná, zateplili sa obvodové múry a rekonštruovali inžinierske siete. Robotníci sa pomaly púšťajú do výmeny podláh, opravy stropov a ostatných častí interiéru.

"Na Slovensku doteraz chýbali takéto zariadenia, ktoré by sa postarali komplexne o celú rodinu v prípade krízy. Tá skúsenosť aj z košickej Dorky je, že 70 percent rodín sa podarí znovu postaviť na nohy," vysvetľuje predseda SPDDD Jozef Mikloško.

Dorka za rokovacím stolom.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Podľa koordinátora projektu, v tomto zariadení nájde prácu 10 skúsených sociálnych pracovníkov a psychológov. Sieť takýchto zariadení chce Nadácia DeDo postupne vybudovať po celom území Slovenska.

Na dokončenie budovy netrpezlivo čaká aj OZ Viera-Láska-Nádej, ktoré prevádzkuje denný stacionár Svetielko. Ten poskytuje služby a starostlivosť pre deti viacnásobným postihnutím.

Momentálne sídli v malom rodinnom domčeku a má 17 klientov, tí však stále pribúdajú.

"Usilujeme sa pod jednu strechu dostať takú starostlivosť, ktorú rodičia vyhľadávajú vo viacerých centrách po celom Slovensku: špeciálnu pedagogiku, kvalitnú zdravotnú rehabilitáciu a opatrovateľskú starostlivosť," uzavrela predsedníčka OZ Mária Šárossyová.

Primátor mesta Pavel Hagyari konštatoval, že centrum bude slúžiť ľuďom zo širšieho regiónu. Jeho činnosť a poskytovanými služieb v jednotlivých zložkách korešponduje s koncepciou poskytovania sociálnych služieb občanom.