Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Námestie v Levoči zrekonštruovali za viac ako 1,2 milióna eur

Levoča, foto z archívu. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Súčasťou stavebných prác bolo aj vypracovanie archeologického prieskumu, ktorý bude slúžiť ako dokumentácia historicky významných objektov, ktoré sa nachádzali na námestí pod jeho povrchom.

Levoča 21. decembra (TASR) - Druhá etapa rekonštrukcie Námestia Majstra Pavla v Levoči si vyžiadala viac ako 1,2 milióna eur. Práce, ktoré trvali od mája, boli ukončené v uplynulých dňoch. TASR o tom informovala PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK, ktorá práce realizovala, Simona Tančáková.

Prestavba námestia pozostávala najmä z komplexnej rekonštrukcie infraštruktúry, vodovodov, kanalizácie, silnoprúdových a slaboprúdových rozvodov, ako aj verejného osvetlenia.

"Boli zrekonštruované povrchy niektorých ciest či chodníkov a osadené prvky drobnej architektúry. Zahŕňajú napríklad cyklistický stojan, informačný prvok, smetné koše, demontovateľný stĺpik bariéry, mrežu výsadbovej misy, či zvislú mrežu kmeňa stromu a zábradlie," povedala Tančáková.

Základné materiály prvkov drobnej architektúry boli, ako povedala, vybrané tak, aby boli charakteristické pre danú lokalitu – kované železo, kameň - pieskovec, drevené prvky v masívnej forme a sklo. Riešené sú v súčasnom dizajne so snahou vyhnúť sa výrazu replík.

"Ako vrchná konštrukčná vrstva chodníkov pozdĺž domoradí meštianskych domov bola použitá rovnaká žulová dlažba, aká bola osadená pri predchádzajúcej etape. Pre oneskorenú dodávku materiálu, ktorú spôsobila pandémia, sme prijali všetky opatrenia, ktoré viedli k dodržaniu termínu ukončenia prestavby námestia,“ vysvetlila Tančáková.

Súčasťou stavebných prác bolo aj vypracovanie archeologického prieskumu, ktorý bude slúžiť ako dokumentácia historicky významných objektov, ktoré sa nachádzali na námestí pod jeho povrchom.

Druhá etapa komplexnej rekonštrukcie námestia sa týkala východnej strany námestia od komunikácie medzi Bazilikou sv. Jakuba a mestským úradom po severnú časť námestia vrátane chodníka na Košickej ulici.