Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nitriansky kraj investuje milióny eur do opráv ciest

FOTO TASR - Milan Kapusta Foto: TASR

Rekonštrukcie sú naplánované v piatich okresoch a začať by sa mali už tento rok.

Nitra 4. marca (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) sa chce čo najskôr pustiť do opráv ciest II. a III. triedy. Ako upozornil jeho predseda Milan Belica, nepôjde o "plátanie" dier po zime, ale o rozsiahle opravy vybraných úsekov za milióny eur. NSK ich chce získať z fondov Európskej únie (EÚ). O konkrétnych úsekoch určených na opravu dnes na mimoriadnom rokovaní rozhodli krajskí poslanci. Cesty sa budú rekonštruovať v okresoch Nitra, Topoľčany, Levice, Nové Zámky a Komárno.

"Toto bolo jedno z najvážnejších uznesení a rozhodnutí NSK. Vlastným spolufinancovaním vo výške viac ako 600.000 eur sa budeme podieľať na rekonštrukcii ciest II. a III. triedy v celkovej výške viac ako 12 miliónov eur. Táto pomoc by mala plynúť do nášho kraja z Bruselu, to znamená z kohéznych fondov," vysvetlil Belica.

Podľa jeho slov cieľom nie je oprava jednotlivých výtlkov. "Tým sa iba hasia problémy, ale reálny stav ciest to nerieši. Cestné telesá treba opravovať iným spôsobom, ktorý je však dosť náročný. Ak chceme zrekonštruovať aj podkladovú vrstvu pod cestou II. triedy, tak sa tam náklady pohybujú na úrovni aj viac ako 100.000 eur na jeden kilometer cesty," skonštatoval. Kraj musí dokončiť opravu vybraných úsekov ciest do roku 2015. V prípade, že príprava bude napredovať bez problémov, prvé stavebné práce by sa mohli začať už v tomto roku. "Realizáciu a časový harmonogram by mohli ohroziť iba prípadné ťažkosti pri verejnom obstarávaní, ktoré my nevieme stopercentne ovplyvniť. Treba počítať so všetkým. Ja ale verím, že problémy nebudú a všetko pôjde normálne. V takom prípade už dnes stavbári dokážu napredovať pomerne rýchlo," povedal Belica.

Oprava ciest je podľa predsedu NSK mimoriadne dôležitá, pretože sú mnohé v zlom stave. Ako zdôraznil, kraj na rozsiahlejšiu rekonštrukciu komunikácií vo svojom rozpočte peniaze nemá. "Aj obyvatelia pociťujú, že cesty II. a III. triedy sú aj po tejto zime v nevyhovujúcom stave. To je realita a treba ich rekonštruovať. My nemáme peniaze, ktoré by sme mohli masívne investovať do ciest. Čerpanie financií z kohéznych fondov je tak v podstate jediná možnosť, kedy môžeme tieto peniaze získať a následne ich veľmi užitočným spôsobom využiť," dodal Belica.