Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Rekonštrukcia Pačanského kopca finišuje

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Úsek na hranici okresov Gelnica a Rožňava bol podľa kraja roky vo veľmi zlom technickom stave.

Gelnica 25. októbra (TASR) - Rekonštrukcia Pačanského kopca medzi Úhornou v okrese Gelnica a Krásnohorským Podhradím v okrese Rožňava je vo finálnom štádiu. Košický samosprávny kraj (KSK) o tom informuje na svojej webovej stránke. Úsek zatiaľ prejazdný nie je, premávka počas zimy bude podľa KSK spustená po vydaní právoplatného rozhodnutia príslušného okresného úradu. Cesta by po novom mala byť prejazdná celoročne.

"Cestári upravili podložie a vymenila sa aj vozovka v dĺžke 5,9 kilometra. Zrekonštruované boli priepusty, vybudovali sa nové odvodňovacie priekopy v dĺžke 4,9 kilometra. Základným bezpečnostným opatrením bolo osadenie oceľových bezpečnostných zvodidiel o celkovej dĺžke takmer päť kilometrov," uvádza kraj s tým, že vybudovali tiež 14 výhybných plôch, na ktorých môžu vozidlá zastaviť pri prejazde oproti idúceho auta, keďže na niektorých úsekoch vozovka nie je prejazdná obojsmerne. "V budúcnosti pribudnú ďalšie," dodáva KSK.

S rekonštrukciou úseku za úplnej uzávery začali v júni. Kraj vtedy informoval, že práce na ceste by mali trvať šesť mesiacov. Opravu financuje KSK zo svojho rozpočtu sumou takmer tri milióny eur.

Úsek na hranici okresov Gelnica a Rožňava bol podľa kraja roky vo veľmi zlom technickom stave. Pre rizikové miesta a ostré zákruty túto cestu v zime pravidelne uzatvárali. "Účelom rekonštrukcie cesty II/549 bolo zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a zabezpečenie jej celoročnej prevádzky pre osobné autá, dodávky do 3,5 tony a vozidlá s maximálnou dĺžkou sedem metrov," informuje.

Vzdialenosť medzi obcami Úhorná a Krásnohorské Podhradie cez Pačanský kopec je 13,5 kilometra, čo predstavuje cestu autom približne 23 minút. Počas zimy, kedy bola komunikácia uzatvorená, museli obyvatelia priľahlých obcí dochádzať do Krásnohorského Podhradia a Rožňavy obchádzkou dlhou 77 km, čo predstavuje približne 75 minút.