Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rekonštrukciu cesty III. triedy medzi Poráčom a Rudňanmi ukončili

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Náklady na práce sa vyšplhali na viac ako 2,1 milióna eur.

Rudňany 9. decembra (TASR) - V týchto dňoch ukončili rekonštrukciu úseku cesty III. triedy medzi obcami Rudňany a Poráč na Spiši, ktorá je dôležitou spojnicou. Informoval o tom Michal Hudák z kancelárie predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) s tým, že náklady na práce sa vyšplhali na viac ako 2,1 milióna eur.

Dôvodom rekonštrukcie bol rozpad oporného múru v dvoch úsekoch, v dôsledku čoho došlo k poklesu vozovky. "Cesta z Rudnian sa síce končí v Poráči, no je hlavnou spojnicou do okresného mesta Spišská Nová Ves," zdôvodnil realizáciu projektu predseda KSK Rastislav Trnka.

Rekonštrukciou prešli dva úseky v celkovej dĺžke 630 metrov. Pôvodný oporný múr pozdĺž vozovky nahradil nový a po realizácii výkopových prác osadili jeho nové základy kotvené zemnými kotvami. Múr je obložený gabiónovou konštrukciou, osadili na ňom bezpečnostné zábradlia a zvodidlá a pribudli tiež odvodňovacie rigoly a nové vrstvy vozovky. Práce trvali od apríla tohto roka a obnovu kraj financoval z vlastných zdrojov.

Hudák dodal, že stavebno-technický stav vozovky bol v tomto úseku nevyhovujúci približne od roku 2012 a zhoršoval sa v dôsledku pôsobenia počasia, času a dopravnej záťaže. "Okresy Spišská Nová Ves a Gelnica sú posledné dva na Slovensku, kde nie je vybudovaný ani kilometer diaľnice či cesty I. triedy. Celá doprava je vedená po cestách II. a III. triedy, čo spôsobuje podstatne rýchlejšiu degradáciu týchto vozoviek, nehovoriac o tom, že tieto cesty počas svojej výstavby neboli konštrukčne prispôsobené na dnešnú záťaž a intenzitu dopravy," uzatvára Hudák.