Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu projektujú aj pre cyklistov

Na snímke nábrežie Oravskej priehrady v Námestove. Foto: TASR - Andrej Galica

Po vypracovaní projektovej dokumentácie ŽSK pristúpi k vybavovaniu povolení.

Námestovo 22. septembra (TASR) - Rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu v Námestove projektuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) aj s cyklochodníkom a chodníkom pre chodcov. Prepojí sa tým nábrežie v Námestove s cyklotrasou na druhej strane Oravskej priehrady. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Správa ciest ŽSK začala rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu projektovať ešte minulý rok. "Počas pracovných stretnutí prišli viacerí aktéri s pripomienkami, ktoré sa týkali rozšírenia mosta o cyklochodník, keďže existuje dlhodobá vízia regiónu s cyklochodníkom okolo Oravskej priehrady. Preto sa ŽSK s vysúťaženou firmou na projektovú dokumentáciu dohodol na doprojektovaní, resp. rozšírení mosta aj o cyklotrasu," priblížila hovorkyňa ŽSK.

Zároveň je v riešení aj doprojektovanie napojenia cyklochodníka na moste k nábrežiu mesta Námestovo. "Mesto sa teda dočká projektovej dokumentácie nielen na most, ale aj na cyklochodník a jeho plnohodnotné napojenie na okolité komunikácie," objasnila riaditeľka odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriela Tisoňová. Ako dodala, dali spracovať aj štúdiu na riešenie dlhodobo nebezpečnej križovatky ciest druhej triedy v smere od mosta do Trstenej.

Po vypracovaní projektovej dokumentácie ŽSK pristúpi k vybavovaniu povolení. Následne bude kraj hľadať prostredníctvom rôznych zdrojov financie na realizáciu diela. Investíciu podľa hovorkyne odhadujú na viac ako desať miliónov eur.