Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

REKORD: V skanzene vo Svidníku sa zišli ľudia vo vyšívanom oblečení

Na archívnej snímke žena v tradičnej vyšívanke. Foto: TASR - Marek Klekner

Nechýbali predstavitelia kultúrno-osvetových a vzdelávacích inštitúcií pôsobiacich v meste, žiaci, učitelia, folkloristi či svidnícki seniori.

Svidník 19. mája (TASR) - Dokopy 356 ľudí vytvorilo rekord v najväčšom počte osôb oblečených v ľudovom odeve - vyšívanke. Stalo sa tak v rámci štvrtkového podujatia Vyšívané objatie v skanzene Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea ukrajinskej kultúry (MUK) vo Svidníku. Pre TASR to uviedla Miriam Božiková z múzea.

"Podujatie, ktoré sa konalo pri príležitosti ukrajinského sviatku Dňa vyšívanky, prišlo svojou účasťou podporiť viac ako 500 nadšencov," uviedla s tým, že nechýbali predstavitelia kultúrno-osvetových a vzdelávacích inštitúcií pôsobiacich v meste, žiaci, učitelia, folkloristi či svidnícki seniori. Do skanzenu podľa jej slov prišli aj noví obyvatelia mesta Svidník a blízkeho okolia - nedobrovoľní vysídlenci z Ukrajiny. "Práve týmto symbolickým podujatím sme nielen im mohli ukázať a prejaviť svoju podporu a spolupatričnosť v týchto neľahkých časoch," doplnila Božiková.

Účastníci podujatia zároveň vytvorili symbolické gesto v podobe živej reťaze - objatia cez celý hlavný okruh národopisnej expozície. "Veríme, že netradičné podujatie spríjemnilo bežný deň a stalo sa impulzom vzniku možno novej tradície s cieľom zachovávať a propagovať kultúrne dedičstvo našich predkov. Pretože nielen Ukrajina sa môže hrdo pýšiť svojimi vyšívankami, aj Slovensko má čo ukázať," dodala Božiková.

Múzeum pripomenulo, že Deň vyšívanky je obľúbeným a originálnym ukrajinským sviatkom. Ukrajinci z celého sveta si vždy v tretí májový štvrtok obliekajú typické vyšívané košele a blúzky s cieľom zachovať pradávnu tradíciu odievania predkov a zároveň prejaviť svoj patriotizmus.