Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Replika vlaku pripomína osud československých legionárov

Na snímke interiér dielenského vozňa Legiovlaku v Poprade 11. augusta 2017. Foto: TASR – Simona Ivančáková

Legiovlak, z obdobia rokov 1918–1920, keď legionári ovládli Sibír, bude v Poprade stáť tri dni, do nedele 13. augusta.

Poprad 11. augusta (TASR) - Repliku legionárskeho vlaku, ktorým sa počas bojov v prvej svetovej vojne prepravovali pozdĺž Ruska po Transsibírskej magistrále československí legionári, si môžu oddnes pozrieť ľudia na železničnej stanici v Poprade. Legiovlak, z obdobia rokov 1918–1920, keď legionári ovládli Sibír, bude v Poprade stáť tri dni, do nedele 13. augusta.

"V roku 2008 sa na ústredí Československej obce legionárskej uvažovalo, že sa blíži 100. výročie roku 1914, kedy sa začala vojna a výročie ďalších významných bitiek," uviedol veliteľ vlaku Tomáš Gál. Podľa neho sa premýšľalo, ako si tieto výročia pripomenúť a vznikla myšlienka založenia legionárskeho múzea. "Nastal však problém, kde toto múzeum umiestniť. Potom vznikla myšlienka, že keď sa dva roky legionári pohybovali vo vagónoch po Sibíri, múzeum by sa mohlo umiestniť do vlakových vozňov a obísť s ním nielen Českú republiku, ale aj Slovensko," priblížil. V roku 2015 sa podarilo Legiovlaku vyraziť na prvé turné po Českej republike, v rámci ktorého sa replika vlaku predstavila aj v Bratislave.

Legiovlak sa skladá z 13 zrekonštruovaných vozňov, a to z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov. Na Slovensku sa už Legiovlak predstavil v Žiline a v Dolnom Kubíne, z Popradu sa presunie do Medzilaboriec, Humenného a Košíc. Zavíta aj do Zvolena, Nitry a Bratislavy. "Všetky vozne sú repliky v tom zmysle, že v Rusku je iný rozchod koľají, takže my sme nemohli originálne vagóny použiť. Originálne sú však v tom, že sú 100 rokov staré," uzavrel Gál.