Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Replika vlaku z prvej svetovej vojny sa na tri dni zastavila na Orave

Na snímke legionári v rovnošatách počas zastávky Legiovlaku na hlavnej stanici v Žiline 1. augusta 2017. Legiovlak – pojazdné múzeum Československej obce legionárskej pripomína 100. výročie boja légií za samostatný štát.Celá súprava jazdí od roku 2015, keď sa na krátky čas zastavila aj v Bratislave. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Legiovlak sa skladá celkom z 13 zrekonštruovaných vozňov.Svoju dvojmesačnú púť po Slovensku odštartoval 1. augusta v Žiline. Z Dolného Kubína sa následne presunie do Popradu, zastaví sa aj inde.

Dolný Kubín 7. augusta (TASR) - Verná replika legionárskeho vlaku, ktorým sa počas bojov v prvej svetovej vojne prepravovali naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále československí legionári, pripomína oddnes návštevníkom i obyvateľom metropoly dolnej Oravy odkaz zakladateľov moderného štátu. Legiovlak bude na svojej druhej zastávke - v železničnej stanici v Dolnom Kubíne stáť celkom tri dni (7.8. - 9.8.).

"Našich vojakov vychovávame na historických tradíciách. Jedným zo základných pilierov, na ktorých stojí naša história, je aj vystúpenie československých légií v prvej svetovej vojne, čo pripomína práve tento vlak. Je dôležité, aby mladí ľudia videli, ako naši predkovia bojovali za slobodu a že to, že dnes môžeme žiť v našom krásnom Slovensku, nebolo zadarmo," skonštatoval zástupca veliteľa Pozemných síl Ozbrojených síl SR Juraj Krištofovič.

S veľkým dojatím a obdivom si repliku vlaku dnes v Dolnom Kubíne prezrela spolu so svojou rodinou aj Jozefína Revalová, dcéra bývalého legionára Františka Berdisa. "Môj otec takisto šiel takýmto vlakom počas vojny Transsibírskou magistrálou, istý čas bol aj v zajateckom tábore pri Vladivostoku. Nebolo to vôbec ľahké. Veľká česť, že to vôbec prežil, pretože veľa legionárov tam padlo. Vyvoláva to vo mne hrozné emócie," vyjadrila sa.

"Toto pojazdné múzeum predstaví záujemcom nielen dobové fotografie a tlačoviny, ale aj trojrozmerné predmety, uniformy či zbrane. Treba si uvedomiť, že legionári sa v takýchto vlakoch prepravovali tisíce kilometrov. Počas svojej cesty si museli napríklad piecť chlieb, šiť topánky či uniformy alebo podkúvať kone," doplnil Ferdinand Vrábeľ z Československej obce legionárskej.

Legiovlak sa skladá celkom z 13 zrekonštruovaných vozňov - z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov. Svoju dvojmesačnú púť po Slovensku odštartoval 1. augusta v Žiline. Z Dolného Kubína sa následne presunie do Popradu, Medzilaboriec, Humenného či Košíc. Zavíta aj do Zvolena, Nitry a Bratislavy.