Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Respiračných ochorení je v Banskobystrickom kraji o štvrtinu menej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Momentálne je v kraji podľa jej slov dokopy 1261 chorých na ARO, čo znamená prepočítanú chorobnosť 394 osôb na 100.000 obyvateľov.

Banská Bystrica 15. november (TASR) – Zníženie výskytu prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o takmer štvrtinu zaznamenali počas aktuálneho týždňa epidemiológovia v Banskobystrickom kraji (BBSK). Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Z týchto ochorení je, na rozdiel od uplynulých týždňov, o 22 percent viac ľudí, ktorým sa respiračné ochorenie vyvinulo do chrípky. V absolútnych číslach to však znamená v celom BBSK len 48 ľudí,“ konkretizovala Tolnayová.

Momentálne je v kraji podľa jej slov dokopy 1261 chorých na ARO, čo znamená prepočítanú chorobnosť 394 osôb na 100.000 obyvateľov. „Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Zvolen, Veľký Krtíš a Žiar nad Hronom. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení (CHPO), najvyšší počet pacientov je v okresoch Poltár a Detva,“ povedala Tolnayová.

Dodala, že v porovnaní s tým istým obdobím uplynulého roka je počet chorých na ARO nižší trojnásobne a na CHPO až šesťnásobne. „Takže možno konštatovať, že chrípka sa ešte o svoje slovo neprihlásila,“ uzavrela Tolnayová.