Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Revúca chce z plánu obnovy rekonštruovať budovu Radnice

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

V rámci zámeru obnovy Radnice mesto počíta so zlepšením tepelnej ochrany konštrukcie budovy, výmenou okien i inžinierskych sietí či s rekonštrukciou vykurovania a systému distribúcie teplej vody.

Revúca 29. decembra (TASR) – Mesto Revúca chce zrekonštruovať budovu Radnice, známej tiež ako Mestský dom. Rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) by samospráva chcela financovať z plánu obnovy. Zámer na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili mestskí poslanci.

"Cieľom výzvy je zlepšenie stavebnotechnického stavu verejných historických a pamiatkovo chránených budov, pričom sa zlepší ich energetická hospodárnosť, predĺži životnosť a zvýšia sa možnosti ich využívania verejnosťou," uviedla samospráva v dôvodovej správe s tým, že minimálna výška prostriedkov mechanizmu určených na jednu žiadosť je 200.000 eur.

V rámci zámeru obnovy Radnice mesto počíta so zlepšením tepelnej ochrany konštrukcie budovy, výmenou okien i inžinierskych sietí či s rekonštrukciou vykurovania a systému distribúcie teplej vody. Samospráva tiež v rámci projektu plánuje sanáciu vlhkosti stien, výmenu strešnej krytiny, opravu krovu či inštaláciu nového chladiaceho systému.

Budova Radnice v Revúcej bola postavená v roku 1809, za NKP ju vyhlásili v 60. rokoch minulého storočia. V prízemnej časti klasicistickej budovy mestského domu bola v minulosti strážna miestnosť, krčma, sklady, žalár i kancelárie. Na poschodí bola najväčšou miestnosťou mestská dvorana, v ktorej sa odvíjal kultúrny a spoločenský život mesta. V súčasnosti je objekt sídlom mestského úradu.