Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Rezort školstva už rieši návrh Petržalky na zmenu mena ZŠ A. Karpova

Na archívnej snímke žiačka kráča do základnej školy Antolija Karpova na Černyševského ulici v bratislavskej Petržalke. Foto: TASR - Pavol Zachar

Návrh mestskej časti je reakciou na ruskú agresiu na Ukrajine.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR už rieši návrh bratislavskej mestskej časti Petržalka o zmenu mena Základnej školy (ZŠ) Anatolija Karpova na Černyševského ulici. Pre TASR to potvrdil odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva. V tejto veci postupuje v zmysle smernice, ktorá upravuje postup pri udeľovaní a odnímaní čestných názvov škôl a školských zariadení.

"V zmysle smernice sme návrh zriaďovateľa postúpili na vyjadrenie uvedenej škole. Len čo nám bude doručené vyjadrenie, návrh vzápätí predložíme do komisie," priblížil rezort školstva. Komisia je poradným orgánom ministerstva pre posudzovanie a hodnotenie návrhov na udeľovanie a podnetov na odnímanie čestných názvov školám. Práve táto komisia menovaná rezortom školstva môže návrh schváliť.

Návrh mestskej časti je reakciou na ruskú agresiu na Ukrajine. Ruský šachista a poslanec ruskej Štátnej dumy, ktorého meno škola nesie, je na sankčnom zozname EÚ v súvislosti s vojenským útokom Ruskej federácie na Ukrajinu. Karpov ako poslanec Štátnej dumy Ruskej federácie zahlasoval za uznanie samozvaných republík v Luhanskej a Doneckej oblasti na Ukrajine, čím legitimizoval vojnu v susednom štáte.

K premenovaniu školy došlo v roku 2018 na 30. výročie školy, na ktorej existuje dlhoročná tradícia šachových krúžkov a už niekoľko rokov poskytuje svoje priestory aj pre Šachový klub Slovan Bratislava.