Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Rezort vnútra rozšíri spoluprácu so Žilinskou univerzitou

Na snímke budova AR Žilinskej univerzity (UNIZA) v Žiline, archívne foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Okrem odbornej praxe pri tvorbe dokumentov krízového riadenia a analýz bezpečnostných rizík budeme klásť dôraz aj na spoločné vzdelávacie aktivity, uviedla Michaela Kaňová.

Žilina 8. marca (TASR) - Pri príležitosti rozšírenia zmluvy o spolupráci medzi Ministerstvom vnútra (MV) SR a Žilinskou univerzitou v Žiline (UNIZA) sa tento týždeň uskutočnilo stretnutie na expertnej úrovni. Zástupcovia sekcie krízového riadenia MV SR a UNIZA diskutovali o rozvíjaní spolupráce v oblastiach vzdelávania, vedecko-výskumnej činnosti a technickom rozvoji. TASR o tom informoval tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Nosnou oblasťou spolupráce je podľa tlačového odboru záujem oboch strán na skvalitňovaní odbornej spôsobilosti študentov. "A tým zabezpečenie kontinuálneho fungovania štátu po absolvovaní niektorého z odborov bezpečnostných vied s dôrazom na krízové riadenie a civilnú ochranu," doplnil.

"Okrem odbornej praxe pri tvorbe dokumentov krízového riadenia a analýz bezpečnostných rizík budeme klásť dôraz aj na spoločné vzdelávacie aktivity. Novinkou je spolupráca aj pri simulovaných ukážkach zásahov zložiek Integrovaného záchranného systému. Vnímame aj dôležitosť možnej spolupráce v oblasti vedy, výskumu a inovácií,"
uviedla generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia MV SR Michaela Kaňová.

Študenti budú mať možnosť konzultovať s vybranými pracovníkmi sekcie krízového riadenia svoje záverečné práce. "Takýto krok bude mať priaznivý vplyv na dátové a informačné portfólio oboch strán, čo zefektívni nastavovanie procesov, napríklad pri vytváraní krízových plánov až na úroveň samospráv," priblížil tlačový odbor.

Prorektor UNIZA pre medzinárodné vzťahy a marketing Jozef Ristvej podotkol, že spolupráca s MV SR na úrovni odborného vzdelávania jednoznačne zvyšuje odbornú spôsobilosť študentov Fakulty bezpečnostného inžinierstva UNIZA. "Je naším záujmom poskytovať kvalitných absolventov do pracovného prostredia tak, aby svojím pôsobením zvyšovali bezpečnosť Slovenska v oblastiach krízového riadenia a civilnej ochrany, požiarneho inžinierstva, či bezpečnostného manažmentu," vysvetlil.