Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Rezort zdravotníctva o zmene humenskej nemocnice na červenú neuvažuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Proti transformácii Nemocnice A. Leňa v Humennom na "červenú" nemocnicu je od štvrtka 25. februára spustená aj online petícia.

Humenné 2. marca (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aktuálne o transformácii Nemocnice A. Leňa v Humennom na komplexné zariadenie pre pacientov s ochorením COVID-19 neuvažuje. Ako pre TASR uviedla Zuzana Eliášová z komunikačného odboru MZ, snahou rezortu v súčasnosti je ďalšia reprofilizácia lôžok v zdravotníckych zariadeniach.

"Rezort zvažuje aj prípadnú ďalšiu modifikáciu niektorých nemocníc na komplexné zariadenia pre pacientov s COVID-19, teda tzv. červené nemocnice, avšak pristupujeme k tomu dôsledne s prihliadnutím na fakt, aby aj pacienti s inými diagnózami mali dostupnú zdravotnú starostlivosť," priblížila s tým, že rezort rovnako pristupuje aj k humenskej nemocnici, a preto "špeciálna zmena oproti uplynulým dňom v tomto zdravotníckom zariadení v tejto chvíli aktuálna nie je".

Ako Eliášová doplnila, na Slovensku je momentálne reprofilizovaných približne 5800 lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19, pričom k utorku je v nemocniciach hospitalizovaných 4042 takýchto pacientov.

Na potrebu transformácie niektorej z nemocníc na Zemplíne upozornil minulý týždeň súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti Svet zdravia, ktorý v regióne prevádzkuje štyri nemocnice.

Proti transformácii Nemocnice A. Leňa v Humennom na "červenú" nemocnicu je od štvrtka 25. februára spustená online petícia, pod ktorú sa k utorku podpísalo viac ako 2800 ľudí. S podobným názorom sa na ministra zdravotníctva listom obrátil aj primátor mesta Miloš Meričko. "Rozhodne nesúhlasím aj spolu s primátorom Medzilaboriec, aby sa celá humenská nemocnica zmenila na červenú," uviedol pre TASR s tým, že takéto rozhodnutie by mohlo na dlhé obdobie skomplikovať zdravotnú starostlivosť pre ľudí s inými ochoreniami. Riešením by podľa neho bola transformácia len takzvaného oddelenia pre dlhodobo chorých.