Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rezort zdravotníctva rieši aj Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Riaditeľ nemocnice Andrej Koman pre TASR potvrdil, že nadstavba nemocnice je zaradená v priorizačnom programe MZ SR.

Košice 9. marca (TASR) - Vedenie rezortu zdravotníctva sa zaoberá situáciou v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach. Pre TASR to v súvislosti s jej nadstavbou uviedol komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Podľa neho rezort finišuje s prípravou materiálu, ktorý bude následne predložený na ďalší legislatívny proces.

Riaditeľ nemocnice Andrej Koman pre TASR potvrdil, že nadstavba nemocnice je zaradená v priorizačnom programe MZ SR. Vo februári dostali pozitívne hodnotenie Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií SR. Podľa Komana nemocnicu 21. februára navštívil vtedajší minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Z úst ministra zaznelo, že sa osobne zasadí o vyčlenenie prostriedkov pre nadstavbu DFN Košice z rozpočtu cestou MF SR. Bohužiaľ, spätnú väzbu sme už nedostali vzhľadom na okolnosti, ktoré neskôr nastali," uviedol v súvislosti s tým, že Lengvarský v úvode marca skončil vo vedení rezort zdravotníctva.

Koman zdôraznil, že nadstavba DFN je kľúčovou na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre oddelenie detskej onkológie a hematológie a vysokošpecializovanej starostlivosti pre kritických novorodencov, ktorú DFN Košice zabezpečuje pre 30 percent územia Slovenska. "Bez tohto projektu nedokážeme zabezpečiť prirodzené požiadavky rodičov našich detí na ich sprevádzanie počas pobytu v nemocnici počas najťažších chvíľ v živote rodiny," dodal.

Podľa oznámenia zverejneného na enviroportáli je navrhovaná zmena – prístavba, nadstavba a stavebné úpravy DFN - riešená na ploche 12.855 štvorcových metrov, pričom by prístavbou a nadstavbou objektov vznikla nová podlahová plocha s výmerou 8254 štvorcových metrov.

DFN vlani v novembri informovala, že nemocnica dlhodobo funguje v poddimenzovaných priestoroch, a tak je poskytovanie zdravotnej starostlivosti obmedzené. Závažné technické nedostatky a kapacitné problémy identifikovala na viacerých oddeleniach. Nemocnica spresnila, že nevyhovujúce podmienky sú najmä na oddelení detskej onkológie a hematológie a oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny. DFN vtedy apelovala na zástupcov vlády a poslancov parlamentu, aby vyčlenili peniaze na plánovanú rekonštrukciu a nadstavbu nemocnice. Náklady odhadla na 37 miliónov eur.