Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Riaditeľ košickej zoo bude reprezentovať Slovensko v Rade EAZA

Na archívnej snímke riaditeľ košickej ZOO Erich Kočner. Foto: TASR - František Iván

EAZA združuje viac ako 350 elitných zoo a akvárií.

Košice 16. februára (TASR) - Riaditeľ košickej zoo Erich Kočner bude reprezentovať Slovensko v Rade Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA). Informovala o tom vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu Zoologickej záhrady Košice Eva Malešová.

Na túto pozíciu ho podľa jej ďalších slov jednohlasne zvolilo 20 členov Únie českých a slovenských zoologických záhrad. Tej je Kočner zároveň prezidentom. Malešová uviedla, že tento medzinárodný úspech otvára košickej zoo nové možnosti ovplyvňovať záchranu svetového prírodného dedičstva.

EAZA združuje viac ako 350 elitných zoo a akvárií. Táto organizácia okrem iného zaručuje vysoký komfort pre zvieratá žijúce v ľudskej opatere, ale aj pre návštevníkov. Zoologická záhrada Košice sa stala jej členom v roku 2016.

Nejde o prvý úspech košickej zoo na medzinárodnom poli. Vlani totiž prevzala zodpovednosť a koordináciu európskeho záchranného programu pre tučniaky jednopáse v stovke zoologických záhrad, v ktorých chovajú celkovo 2400 týchto vyhynutím ohrozených vtákov. História chovu tučniakov jednopásych v Košiciach sa začala písať v roku 2008. Prvé jedince vtedy doviezli zo Zoo Praha a dánskeho Aalborgu.

Začiatok chovu bol problematický a sprevádzal ho úhyn, prvý tučniak sa vyliahol v roku 2010, ale jeho odchov stál veľa úsilia. Prelomový bol rok 2012, keď v zoo odchovali štyri mláďatá. V súčasnosti sa už aj tie zapojili do reprodukcie a odchovávajú vlastných potomkov.