Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rieku Kysuca splavili dvaja nadšenci na plti po sto rokoch

Kysuckí nadšenci postavili plť podľa obrazov a historických článkov za jeden deň.

Čadca 22. marca (TASR) – Na vlastnoručne vyrobenej plti dnes splavili Pavol Šutý a Stanislav Mikovčák približne 30-kilometrový úsek rieky Kysuca z Čadce po sútok s riekou Váh v Žiline – Budatíne.

Plť sa objavila na Kysuci podľa Šutého približne po 100 rokoch. Kysuckí nadšenci ju postavili podľa obrazov a historických článkov za jeden deň. "Necháme ju na pamiatku v areáli Budatínskeho hradu. Chceli sme spopularizovať Kysuce. Ale hlavne poukázať na to, že Kysuce sú choré. Sú tu neustále povodne, krajina je chorá, lesy vyrúbané. Zle sa hospodári na poľnohospodárskych pozemkoch, hrozia nám obrovské požiare. Je toho dosť a máme čo robiť. Ale nech sa robí a nielen pozerá. Rozprávať, že príroda si poradí, to ja doslova neznášam," povedal Šutý.

Štart na rieke Čerňanke, ktorá sa po niekoľkých desiatkach metrov vlieva do Kysuce, si nenechal ujsť ani primátor Čadce Milan Gura. Obidvom odvážlivcom na plti "odzvonil" štart. "Som veľmi rád, že po sto rokoch obnovili tradíciu splavovania Kysuce na plti. Treba dať klobúk dolu. Mali by sme v tom pokračovať, ak to Kysuca dovolí. Ako atrakcia nielen pre Čadcu, ale celé Kysuce, by to bolo veľmi vhodné. Viem, že sa splavujú rôzne rieky, tak prečo by to nemohla byť Kysuca?" skonštatoval čadčiansky primátor.

Historický okamih prilákal ku Kysuci desiatky zvedavcov, pričom plavbu dokumentovalo po celej trase niekoľko fotografov a kameramanov. Na plť sa kvôli bezpečnosti postavili iba autori nápadu. Pravidelné plavby plťou po Kysuci však považuje Šutý za nereálne. "To by sa určite nedalo. My sme chceli niečo ukázať a ak sa nájdu ďalší šialenci, nech sa páči," dodal.

Tu bude player