Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V rimavskosobotskej Mestskej galérii vystavuje Ľudmila Machová

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľudmila Machová je absolventkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, kde aj žije a tvorí.

Rimavská Sobota 14. júla (TASR) – Tvorbu maliarky Ľudmily Machovej uvidia návštevníci aktuálnej výstavy Emittance, ktorá je do 14. augusta sprístupnená v priestoroch Mestskej galérie Rimavská Sobota. Ako uvádzajú organizátori, výstava zahŕňa autorkin najnovší maliarsky súbor a pár fragmentov z jej skoršej tvorby, z posledných zhruba dvoch rokov.

„Machová projektom nadväzuje na svoje minuloročné sólo prezentácie, v ktorom skúmala fenomén prírody, osobný priestor, vzťah človeka a prírodných elementov, ale aj väzbu medzi subjektom a objektom, či odprírodňovanie a vznik umelej krajiny,“ konkretizujú organizátori.

Dodávajú, že meniaci sa mestský exteriér je pre autorku dlhodobým inšpiračným zdrojom. „Okrem areálu aktuálne polozbúranej Matadorky do svojich diel naprojektovala aj demoláciu časti starej Cvernovky alebo prestavbu bývalého Zváračského ústavu, kde v minulosti tvorila a pri tom intenzívne vnímala zmenu prostredí,“ podotýkajú.

Ľudmila Machová je absolventkou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, kde aj žije a tvorí. Má za sebou viacero skupinových i samostatných výstav na Slovensku aj v zahraničí. Venuje sa maľbe a jej presahom, objektom, inštaláciám, ako aj videu a tvorbe experimentálnych zvukových kompozícií.