Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Prievidzi pripravili interaktívnu výstavu Štúrovské dobrodružstvo

Ilustračné foto. Foto: teraz.sk

Výstava pozostáva z dvoch častí, a to z textových panelov doplnených vtipnými ilustráciami, ktoré upozornia návštevníkov na zaujímavé momenty z Ľudovítovho súkromného i pracovného života.

Prievidza 19. októbra (TASR) - Interaktívnu putovnú výstavu, počas ktorej sa návštevníci zoznámia so životom a dielom Ľudovíta Štúra, pripravilo pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi. Uskutoční sa od 28. októbra do 13. novembra v priestoroch RKC na Záhradníckej ulici.

"Na stanovištiach s interaktívnymi panelmi a predmetmi sa návštevníci výstavy oboznámia so životom a dielom Ľudovíta Štúra netradičným spôsobom. Výstava predstaví Ľudovíta v nečakaných súvislostiach. Návštevníci si popri zábave a hre nenásilne vštepia do pamäti dôležité fakty z jeho života," priblížila Monika Bartušová z RKC v Prievidzi.

Vysvetlila, že výstava pozostáva z dvoch častí, a to z textových panelov doplnených vtipnými ilustráciami, ktoré upozornia návštevníkov na zaujímavé momenty z Ľudovítovho súkromného i pracovného života. "V druhej, interaktívnej časti sme prekročili hranice fantázie a dali priestor detským návštevníkom," doplnila.

Najmä na deti čaká výroba vlastného rodostromu, ako i oboznámenie sa s tým Štúrovým, tiež sa budú môcť odfotografovať s jeho maketou a maketou Adely Ostrolúckej. Na ďalších stanovištiach sa budú môcť premeniť na samotného kodifikátora spisovnej slovenčiny, a to prostredníctvom cylindra či fúzov, zoznámiť sa s planétou pomenovanou po ňom, naučiť sa hymnu, oboznámiť sa s bankovkami so Štúrovou podobizňou, štúrovskou slovenčinou či orlom skalným - tatranským.

Interaktívna výstava je podľa Bartušovej primárne určená žiakom štvrtého až deviateho ročníka základných škôl, ale poskytuje široký priestor na realizáciu aktivít aj študentom stredných škôl, učiteľom či dospelým návštevníkom. Projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR.