Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rodička odmietala rúško aj test na COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Ženu prijali na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v piatok (23. 10.) večer, pričom odmietla akceptovať obmedzenia súvisiace aj so zabezpečením ochrany iných pacientov a zdravotníckeho personálu.

Košice 26. októbra (TASR) – Rodička v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice si odmietala dať rúško a absolvovať test na ochorenie COVID-19. Personál k nej napokon pristupoval v ochranných oblekoch a pôrod prebehol bez komplikácií. TASR o tom informovala Monika Krišková z komunikačného oddelenia nemocnice s tým, že UNLP podnikne právne kroky. Na zdokumentovanie situácie pre nerešpektovanie opatrení pri ohrození verejného zdravia privolali políciu.

Ženu prijali na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v piatok (23. 10.) večer, pričom odmietla akceptovať obmedzenia súvisiace aj so zabezpečením ochrany iných pacientov a zdravotníckeho personálu. „Zdravotnícky personál, z dôvodu zachovania preventívnych epidemiologických opatrení, pristupoval k pacientke v špeciálnom osobnom ochrannom oblečení. Riziko nákazy vzhľadom na absenciu testovania nebolo možné vylúčiť,“ spresnila Krišková.

Pacientka podľa jej slov celé hodiny odmietala komunikovať s lekármi a ostatným službukonajúcim personálom, ktorý ju poučil o aktuálnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti. „Pacientka komunikovala prostredníctvom mobilného telefónu len prostredníctvom svojej právnej zástupkyne, ktorá ju motivovala vo vytrvaní 'nenosenia rúška' a podobne,“ spresnila UNLP. Dodala, že rodička odmietla aj možnosť jej prijatia bez testu na nový koronavírus s tým, že z dôvodu preventívnych opatrení bude izolovaná a personál bude pracovať v osobných ochranných pracovných prostriedkoch. Podľa nemocnice bola situácia mimoriadne nepríjemná, stresujúca a vyčerpávajúca pre pacientku a jej dieťa, ale aj pre zdravotníkov, ktorí denne s nasadením vlastného zdravia poskytujú zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom.

„V nočných hodinách sa podarilo vysvetliť pacientke priebeh pôrodu na piatom poschodí spolu s poučením, že personál k nej bude pristupovať v ochranných prostriedkoch a oblekoch a aj pôrod bude vedený v tomto režime. Nakoniec pacientka súhlasne prejavila vôľu, podpísala súhlas s hospitalizáciou a bola prijatá v zvýšenom hygienicko-epidemiologickom režime,“ dodala Krišková s tým, že pacientka v nedeľu (25. 10.) porodila zdravé dieťa.

Podľa nemocnice právna zástupkyňa rodičky postupovala v celom prípade mimoriadne neštandardným spôsobom, ktorý komplikoval celý proces prijatia a pôrodu pacientky, ako aj prácu zdravotníkov.

"Uvedomujeme si, že narodenie dieťaťa, pôrod, patria medzi jedinečné a neopakovateľné životné udalosti v živote matky, otca, rodiny a blízkych. Nemocnica sa však musí so stopercentnou odbornosťou postarať o všetkých pacientov, rešpektujúc pritom núdzový stav a opatrenia nariadené Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré boli vydané v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19," uviedol v pondelok výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo.

Lekári a zdravotnícky personál postupovali podľa nemocnice s maximálnou odbornosťou a profesionalitou, s úsilím chrániť matku a jej dieťa, ale aj ďalšie pacientky a ich deti. Nemocnica zároveň zdôraznila, že nikto zo zdravotníckych pracovníkov rodičke neuviedol, že jej bude odobraté dieťa, pokiaľ sa odmietne podrobiť antigénovému testu na ochorenie COVID-19. Takéto tvrdenie zverejnené na sociálnych sieťach označila UNLP za lož. Pacientka dostala jasné a zrozumiteľné informácie, že bude samostatne umiestnená spolu so svojím dieťaťom. "Aj napriek jej postoju a neochote rešpektovať nariadenia ÚVZ nosiť rúško jej personál poskytol potrebnú zdravotnú starostlivosť v osobitnom režime, pri dodržaní všetkých preventívnych epidemiologických opatrení," uviedol riaditeľ.

Krišková ďalej v pondelok popoludní informovala, že zamestnanci neonatologického oddelenia v súčasnosti poskytujú matke a dieťaťu naďalej odbornú starostlivosť. Matka umožnila spraviť dieťaťu štandardné novorodenecké vyšetrenia, odmietla však realizovať u dieťaťa test na ochorenie COVID-19, napriek podrobnému poučeniu o možných následkoch ošetrujúcou lekárkou. Zároveň odmietla podpísať informovaný súhlas, respektíve podpísať, že s navrhovaným postupom lekára nesúhlasí.


Polícia rieši incident v UNLP Košice aj následné zhromaždenie pred nemocnicou


Polícia sa zaoberá incidentom v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice, v ktorej rodička odmietala rešpektovať opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy novým koronavírusom. Spáchanie priestupku bude odstúpené vecne a miestne príslušnému orgánu na správne konanie. Informuje o tom košická krajská polícia na sociálnej sieti. V súvislosti s uvedeným incidentom rieši aj zhromaždenie pred areálom nemocnice.

Políciu zavolal v piatok (23. 10.) personál nemocnice. Pacientka mala svojim správaním ohrozovať zdravie zdravotníkov a ďalších pacientov – odmietala použiť rúško, absolvovať test na COVID-19, vyšetrenie lekárov v špeciálnych ochranných oblekoch a tiež odmietala s lekármi komunikovať. „Privolaní príslušníci policajného zboru postupovali v zmysle platných zákonov, aktuálnych opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR a interných právnych predpisov,“ uvádza polícia s tým, že udalosť zadokumentovala.

V súvislosti s uvedeným incidentom sa v nedeľu (25. 10.) podvečer zhromaždilo v areáli nemocnice 20 ľudí. Polícia pripomenula, že tak urobili aj napriek vyhlásenému núdzovému stavu či zákazu zhromažďovania sa pre viac ako šesť osôb. Dopustili sa tak protiprávneho konania. „Policajti na mieste zistené viaceré porušenia zadokumentovali, zistili totožnosť osôb a celé konanie bude odstúpené príslušnému orgánu na ďalšie konanie,“ dodala.