Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Rodičov i terapeutov učili, ako deti s hendikepom správne kŕmiť

Účastníci kurzu. Foto: Sibírka

V bratislavskom komunitnom centre mestskej časti Nové Mesto zorganizovali teoreticko-praktický seminár o poruchách prehĺtania a kŕmenia.


Bratislava 1. júna (TASR) - Ako deti s poruchami prehĺtania správne kŕmiť sa dnes naučilo asi dve desiatky rodičov i zamestnancov Domova sociálnych služieb (DSS) pre deti a dospelých Sibírka. V bratislavskom komunitnom centre mestskej časti Nové Mesto totiž zorganizovali teoreticko-praktický seminár o poruchách prehĺtania a kŕmenia.

„Väčšina z detí v našom domove trpí dysfágiou, teda poruchou príjmu potravy a pri prehĺtaní sa často dusia alebo kašlú. Kúsky jedla či tekutín im tak plynule neprechádzajú do žalúdka, ale môžu sa dostať do nosa či priedušnice, čo môže občas viesť až k zápalu pľúc. Rozhodli sme sa preto uľahčiť rodičom a našim zamestnancom proces kŕmenia prostredníctvom osvojenia si správnej techniky a zároveň podporiť kooperáciu zo strany klienta,“ vysvetľuje riaditeľka DSS Sibírka Martina Betinová.

Účastníci kurzu.
Foto: Sibírka
Na kurze tak odborník rodičov aj zamestnancov učil, ako dieťaťu s hendikepom správne podávať tekutiny a stravu. „Skúšali sme si spoločne správne a nesprávne kŕmiace techniky, aby sme dokázali porovnať rozdiel. Správnou technikou sme schopní podstatne znížiť riziko vdýchnutia potravy do dýchacích ciest a predísť tak vážnym zdravotným komplikáciám,“ vysvetľuje Ivana Suchaničová z DSS Sibírka, ktorá sa podieľala na tvorbe projektu.

Rodičia a zamestnanci si počas kurzu s odborníkom cvičili aj podpornú stimuláciu prehĺtacích svalov, ktorá dokáže pomôcť zmierniť problémy s prehĺtaním. Dozvedeli sa tiež viac o neurologických príčinách dysfágie, fungovaní centrálnej nervovej sústavy a o práci s reflexmi.

„Naučené zručnosti budú naši zamestnanci nielenže každodenne využívať pri kŕmení detí v rámci starostlivosti o klientov, ale zároveň budú vedieť lepšie poradiť rodičom i ostatným zamestnancom. Dúfame, že stres z náročného procesu kŕmenia takto pre obe strany do značnej miery opadne,“ dodala riaditeľka DSS.

Kurz sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie Pontis a grantovému programu Srdce pre deti pomáha v roku 2018. Seminár o poruchách prehĺtania vybrali spomedzi 152 projektov.