Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rómovia z Letanovského mlyna sa začali sťahovať do nových bytov

Po takmer desiatich rokoch sa Rómovia z osady pri obci Letanovce, okres Spišská Nová Ves, začali sťahovať do nových priestorov v lokalite Strelník. Na snímke Rómovia z osady Letanovský mlyn nakladajú nové piecky a komínové vložky na vlečku traktora v osade Strelníky v Letanovciach 2. októbra 2013. Foto: TASR

Obyvatelia si už začali svoje príbytky upravovať podľa vlastných predstáv.

Letanovce 2. októbra (TASR) – Po takmer desiatich rokoch sa Rómovia z osady pri obci Letanovce, okres Spišská Nová Ves, začali sťahovať do nových priestorov v lokalite Strelník. Starosta obce Michal Urban dnes novinárov informoval, že sťahovanie sa začalo v utorok (1.10.) a potrvá približne dva týždne. Do takmer sto bytových jednotiek na ploche asi šesť hektárov by sa malo celkovo presťahovať takmer 840 osadníkov z lokality Letanovský mlyn.

"Začali sa podpisovať oficiálne nájomné zmluvy a odovzdávať kľúče jednotlivým rodinám. Dodnes sa podpísali zmluvy s asi 30 nájomníkmi, pričom podmienkou na podpísanie zmluvy bolo zloženie zábezpeky vo výške 150 eur, prísľub, že budú spolu bývať aspoň dve rodiny, a že zbúrajú starú chatrč. Verím, že všetko dopadne dobre a títo obyvatelia sa konečne dočkajú nových príbytkov," uviedol Urban s tým, že v poslednej fáze sa tu vybudovali ešte dve studne, zakúpili sa vodomery, dobudovala sa príjazdová komunikácia, elektrické prípojky a zastávka autobusu.

Obyvatelia si už upravujú svoje príbytky


Na snímke rómska žena z Letanoviec maľuje farbou chodbu počas dokončovacích prác na nových domoch.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Obyvatelia si už začali svoje príbytky upravovať podľa vlastných predstáv, maľujú, dorábajú podlahy a zariaďujú si byty nábytkom. Na sťahovanie sa podľa ich slov tešili. "Nájom, ktorý by sa mal pohybovať okolo 50 eur, v týchto bytoch ideme riešiť cestou osobitného príjemcu u tých rodín, ktoré sú v hmotnej núdzi cez príspevok na bývanie. Veríme, že sa nám s úradom práce podarí dorobiť aj tieto zmluvy a tak budeme vedieť nájomné a aj časť na vodu, vykryť z toho príspevku na bývanie a budú bývať takpovediac zadarmo," dodal Urban.

S realizáciou projektu novej osady sa začalo ešte v roku 2004, trvalo dlhých viac ako deväť rokov, kým sa pristúpilo k samotnému sťahovaniu. Celkové náklady na nový areál sa vyšplhali na 3,6 milióna eur, z toho asi 600.000 eur investovala obec, čím sa však minimálne na 30 rokov zadlžila. Obyvatelia susediacej obce Spišský Štvrtok so sťahovaním Rómov do novej lokality, ktorá je len asi pol kilometra od ich domov, nesúhlasia. Starosta Letanoviec však oponuje, že svoje námietky mali prezentovať, keď sa s výstavbou začalo a nie teraz, keď už je prakticky všetko hotové. On sám tento projekt zdedil po svojom predchodcovi, ktorý však inú lokalitu na presťahovanie problémových občanov, ktorí okrem iného ničili neďaleký národný park Slovenský raj a obťažovali turistov, nenašiel. "Bolo treba konať v začiatkoch, čo sme s tým mali urobiť? Zbúrať to, keď to už bolo postavené? Tie vzťahy sú napäté, ale ja neverím, že títo ľudia, ktorí sem prídu bývať, budú napádať autá alebo vyvíjať iné činnosti, ktoré by mohli ohroziť turizmus či občanov," konštatoval.



Súkromný podnikateľ by mal v tejto lokalite čoskoro postaviť aj obchod so základnými potravinami. "Čo sa týka materskej školy, zatiaľ to nevieme vyriešiť, keďže sme maximálne zadlžení, skúsime osloviť splnomocnenca vlády a budeme škôlku riešiť možno formou kontajnerov. Projekt máme z časti rozpracovaný," doplnil starosta s tým, že sa budú snažiť vyriešiť aj prístupovú cestu do obce Letanovce z lokality Strelníky. Obec sa dohodla s prevádzkovateľom autobusovej dopravy v regióne, že starú autobusovú linku, ktorá predtým smerovala do Letanovského mlyna, teraz presunie do novej osady. Autobus by tu mal dochádzať hlavne pre deti ráno a poobede, keď idú do a zo školy. "Eurobus v Spišskej Novej Vsi nám vyšiel v ústrety a urobí zachádzku aj pri iných linkách. Príjazdová cesta, ktorá by mala byť do obce, je asi 2,5 kilometra, najprv bude treba vykúpiť pozemky, takže je to beh na dlhé trate," zdôraznil starosta.