Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Rómov z obce Muránska Dlhá Lúka trápi, že nemajú prácu

Chýbajúce pracovné príležitosti trápia Rómov z obce Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca. Viacerí absolvovali aj rekvalifikačné kurzy a za prácou sú ochotní aj vycestovať, no firmy o nich nemajú záujem. Foto: TASR/Ján Siman

Rómovia z tejto obce sa nevedia zamestnať ani po rekvalifikácii.

Muránska Dlhá Lúka 21. mája (TASR) - Chýbajúce pracovné príležitosti trápia Rómov z obce Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca. Viacerí absolvovali aj rekvalifikačné kurzy a za prácou sú ochotní i vycestovať, avšak firmy o nich nemajú záujem. Ako pre TASR povedal Roman Bartoš, kvalitu svojej práce sa snažia dokázať aj v rámci aktivačných prác, kde robia aj odbornejšie práce.

V Muránskej Dlhej Lúke skupina Rómov momentálne prerába okraj cesty s prekrytým jarkom. Ide o výkopové, ako aj stavbárske práce. Robotníci do zeme ukladajú a viažu železnú armatúru a pripravujú betónové lôžko. Takto rozšíria cestu a na nebezpečnom mieste vznikne po prekrytí jarku aj chodník. Skupinu odborne vedie majster Vasiľ Piroh. "Rómov sa podnikatelia boja len preto, lebo nevedia, ako sa majú s nimi rozprávať. Ak sa Rómovia chcú rozprávať, dá sa aj robiť. Ak chýba komunikácia, nie je ani chuť, vtedy neurobia nič. Ja som s týmito robotníkmi veľmi spokojný," povedal Vasiľ.

Stavbársky kurz, hradený úradom práce sociálnych vecí a rodiny, absolvovalo v minulom roku dvadsať ľudí z Muránskej Dlhej Lúky. "Nechceme žiť ako Rómovia zo Spiša. Nechceme kradnúť, ale na to, aby sme mohli slušne žiť, potrebujeme prácu. V dedine nás ľudia poznajú, vedia, akí sme. Keď však žiadate robotu inde, vidia Cigána a pýtajú si výučný list. Ten nemáme a už ich nezaujíma, či aj vieme niečo robiť," vysvetlil jeden z robotníkov Roman Bartoš.



Dva mesiace na murárskom kurze

"Vlani sme boli na dva mesiace na murárskom kurze. Zvládli sme ho a dostali sme aj certifikáty. Naučili sme sa čítať výkresy, aby sme rozumeli plánom domu. Ovládame základy stavbárskych prác, ale ešte by sme sa potrebovali vzdelávať aj ďalej. Najlepšie by to bolo priamo pri práci," doplnil Gejza Súkenník.

Starosta obce Marek Nosko sa rómskym robotníkom snažil pomôcť aj osobnými príhovormi v stavebných firmách. Keď nebol úspešný, zamestnal ich aspoň v dedine. "Pracujú však len na štyri hodiny. Bol by som rád, keby sa pre nich našlo stabilnejšie zamestnanie, ale to by sa o ich robote museli najskôr presvedčiť tí, ktorí im prácu môžu ponúknuť. Priznávam, že potrebujú odborný dozor. Ak ho majú, neváhal by som im zveriť aj stavbu vlastného domu," povedal Nosko.