Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

VIDEO: V rómskej osade útočilo 200 ľudí, sedem policajtov je zranených

Na snímke riaditeľ KR PZ v Košiciach Juraj Leško. Košice 3. augusta 2015. Foto: TASR/František Iván

Útokom zo strany osadníkov došlo k zraneniu siedmich policajtov.

Košice 3. augusta (TASR) – Nasadenie väčšieho počtu policajných síl si v noci na dnes vyžiadali nepokoje v rómskej osade v obci Rudňany v okrese Spišská Nová Ves. Prvá policajná hliadka prišla do osady zvanej Zabijanec krátko po 20.00 h po oznámení na tiesňovú linku 158, že sa osadníci bijú medzi sebou, pričom jedna z rodín je ohrozená na zdraví a živote.

Miestni ľudia, mnohí podgurážení alkoholom, napádali policajtov kameňmi, fľašami, tehlami či palicami. Po zavolaní posíl napokon zasahovalo celkovo 22 policajtov vrátane ťažkoodencov, zásah skončil o polnoci. Informoval o tom dnes riaditeľ košického Krajského riaditeľstva Policajného zboru Juraj Leško.

"Útokom zo strany osadníkov došlo k zraneniu siedmich policajtov, vo všetkých prípadoch si zranenia vyžiadajú podľa predbežných lekárskych správ liečenie od štyroch do siedmich dní. Počas služobného zákroku bolo predvedených deväť podozrivých osôb," uviedla polícia. Medzi zadržanými je aj jeden 14-ročný chlapec. Vec prevzal vyšetrovateľ. "Pokiaľ viem, je už začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu útoku na verejného činiteľa a trestného činu výtržníctva," konštatoval Leško. Podľa polície k zraneniam došlo aj na strane útočníkov, tí však lekárske ošetrenie odmietli.



Prvotnú hliadku z Markušoviec pri zásahu posilnili ďalšie dve, ani to však nestačilo. Pri útokoch zo strany zhruba 200 osadníkov utrpel jeden policajt zranenie na nohe, jeho kolegovia preto použili na rozohnanie rozvášneného davu tri varovné výstrely. "Hliadky požiadali o ďalšie posily, pretože útok naďalej pokračoval a osadníci hádzali kamene a iné predmety nielen na príslušníkov Policajného zboru, ale aj na okolo prechádzajúce motorové vozidlá ostatných účastníkov cestnej premávky. Na miesto boli vyslané ďalšie štyri policajné hliadky pohotovostnej motorizovanej jednotky vystrojené v protiúderových kompletoch s ochrannými štítmi a prilbami a psovod so služobným psom," informovala polícia.

Počas výtržností osadníci zaútočili aj na vozidlo Rýchlej zdravotnej pomoci, ktoré do osady prišlo kvôli pôrodu miestnej ženy. Posádka RZP musela preto miesto po naložení ženy urýchlene opustiť. Polícia v tú noc prijala okolo 21.45 h oznámenie aj o tom, že zo susedného areálu bývalých Železorudných baní musel strážnik utiecť z vrátnice, nakoľko ho útočníci ohrozovali na živote a zdraví.

Polícia nevylúčila, že sa trestné stíhanie rozšíri, a to aj na ďalšie osoby. Na tlačovej konferencii ukázala aj krátke policajné video zo zásahu, na ktorom vidieť ako osadníci hádžu na policajtov kamene a iné predmety. Záznam však bol vzhľadom na tmu značne nekvalitný, celý záznam trvá osem minút.

Podľa Leška sa v kraji závažne nezvyšuje ani tak početnosť, ako skôr intenzita podobných útokov na verejných činiteľov. "Páchatelia, neviem z akých dôvodov, zvyšujú intenzitu a agresivitu voči policajtom," povedal.