Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Rómsky holokaust pripomenie výstava na Úrade Prešovského kraja

Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

amätný deň si pripomenú aj pietnou sv. omšou v Konkatedrále svätého Mikuláša v Prešove o 12.00 h.

Prešov 31. júla (TASR) - Vernisážou výstavy Porraimos – rómsky holokaust a odberom krvi si na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Prešove pripomenú vo štvrtok (2.8.) najväčšiu tragédiu v histórii rómskej menšiny, rómsky holokaust – porraimos.

Spomienkové podujatie sa začne o 8.00 h odberom krvi, ktorým chcú organizátori zdôrazniť, že krv je rovnakej farby. Zúčastnia sa na ňom Rómovia aj Nerómovia vrátane miestnych autorít. Vernisáž panelovej výstavy sa začne o 10.00 h krátkym otvorením a modlitbou rómskych cirkevných predstaviteľov v sprievode rómskej kresťanskej kapely F6.

Výstavu otvoria predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová, predseda PSK Milan Majerský a riaditeľ inCem Peter Pollák. Pamätný deň si pripomenú aj pietnou sv. omšou v Konkatedrále svätého Mikuláša v Prešove o 12.00 h.

Organizátori podujatia chcú podľa Ley Heilovej z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov PSK odkryť zabudnutý rómsky holokaust v dejinnom priereze od zavedenia rasovo čistej politiky, sterilizácií, cez život v rómskom tábore v Auschwitz-Birkenau až po jeho zánik.

"Výstava sa sústreďuje aj na vtedajšiu situáciu slovenských Rómov a vojnový Slovenský štát. Zároveň približuje pracovný tábor v Hanušovciach nad Topľou, v ktorom počas druhej svetovej vojny budovali miestni Rómovia železnicu, a umierali v ňom za ťažkých neľudských podmienok," uviedla Heilová.

Ako ďalej povedala, 2. august je Medzinárodným dňom spomienky na holokaust Rómov. V noci z 2. na 3. augusta 1944 zlikvidovali nacisti rómsky tábor v Auschwitz-Birkenau a za jednu noc tak skončilo v plynových komorách takmer 3000 obetí. Po oslobodení koncentračného tábora nenašli ani jedného Róma.

Organizátorom výstavy sú občianske združenie inCem a PSK. Partnerom podujatia je Národná transfúzna služba Prešov. Výstava bude sprístupnená do konca augusta.