Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rooseveltova nemocnica má možnosti záchrany ľudí s podchladením

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Podchladenie nie je záležitosťou len zimných mesiacov, môže k nemu dôjsť aj pri náhlej zmene počasia v horách či vystaveniu tela chladnej vode.

Banská Bystrica 13. januára (TASR) – ECMO centrum na II. Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici rozširuje možnosti využitia metodiky napojenia na mimotelový krvný obeh u pacientov s ťažkým podchladením. Má ambíciu stať sa Národným referenčným centrom pre náhodnú hypotermiu. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Pacientom môžu život ohrozovať nielen vážne zranenia, ale aj silné podchladenie. Ťažká hypotermia je stav, pri ktorom zlyhávajú životne dôležité orgány, podchladený organizmus smeruje k srdcovému zastaveniu a následnej smrti. Ak človek utrpel okrem podchladenia aj ťažké zranenia, nebolo doteraz na Slovensku k dispozícii pracovisko, ktoré by poskytlo liečbu mimotelovým ohrevom pacienta a zároveň zabezpečilo aj ošetrenie mnohopočetných zranení," priblížila Maťašeje.

Na klinike v Rooseveltovej nemocnici je tím vyškolených zdravotníkov pripravených prijať alebo vycestovať za kriticky chorým pacientom s potrebou mimotelového obehu. Nemocnica rozsahom zdravotnej starostlivosti poskytuje komplexné služby traumacentra. Začiatkom januára odborníci z ECMO centra absolvovali stretnutie s operačným strediskom, horskou a vrtuľníkovou záchrannou zdravotnou službou, ktorého cieľom bolo zdokonaliť transportný plán ťažko podchladených pacientov a teoreticky z každého miesta na našom území zabezpečiť jeho prijatie na kliniku k mimotelovej kardiopulmonálnej resuscitácii.

"Vzhľadom k dobre nastavenej spolupráci so záchrannými službami a polohou v strede Slovenska poskytuje naša nemocnica ideálne miesto pre referenciu pacienta s potrebou mimotelového ohrevu. Zavedenie koordinovaného a protokolizovaného postupu posúva možnosti záchrany ťažko hypotermných pacientov na území SR významným krokom vpred," zdôraznili lekári z ECMO centra Róbert Nagypál a Marek Smoleňák.

Podchladenie nie je záležitosťou len zimných mesiacov, môže k nemu dôjsť aj pri náhlej zmene počasia v horách či vystaveniu tela chladnej vode.