Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Rooseveltova nemocnica má novú kliniku maxilofaciálnej chirurgie

Stred areálu Nemocnice s poliklinikou F. D. Roosewelta na Námestí Ludvíka Svobodu v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Získanie štatútu kliniky je pre akékoľvek oddelenie výsledkom dlhoročnej pedagogickej, výskumnej a publikačnej činnosti lekárov, ako i poskytovania požadovaného rozsahu zdravotnej starostlivosti.

Banská Bystrica 1. októbra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici akreditovala Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) Kliniku maxilofaciálnej chirurgie. Zriaďovaciu listinu kliniky v týchto dňoch odovzdal vedeniu nemocnice rektor SZU Peter Šimko. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Naša univerzita bude mať ďalšie kvalitné výučbové pracovisko pre pregraduálne a postgraduálne vzdelávanie odborníkov v tomto špecializovanom medicínskom odbore. S Rooseveltovou nemocnicou máme dlhodobo nastavené vzťahy na vysokej úrovni vzájomnej spolupráce a mohli sme odovzdať nemocnici zriaďovaciu listinu v poradí už osemnástej kliniky,“ zdôraznil Šimko.

Klinika sa venuje plnému spektru chirurgickej liečby v oblasti maxilofaciálnej chirurgie a spolupracuje s ďalšími klinikami a oddeleniami nemocnice pri riešení komplexnej patológie hlavy a krku. Zaoberá sa najmä liečbou nádorov v oblasti dutiny ústnej, tváre a krku. V tejto oblasti poskytuje komplexnú chirurgickú liečbu, vykonáva celé spektrum operačných výkonov od jednoduchých zákrokov po rozsiahle resekčné zákroky. Vzniknuté defekty rekonštruuje s využitím komplexných chirurgických postupov rekonštrukčnej chirurgie, vrátane voľných mikrovaskulárnych lalokov. Pacientom po úraze poskytuje liečbu zlomenín tvárových kostí, poranení zubov a mäkkých tkanív tváre.

Oddelenie maxilofaciálnej chirurgie bolo jedno z najnovších pracovísk v nemocnici. Jeho vznik v roku 2017 bol predposledným chýbajúcim odborom v chirurgických disciplínach, aby sme v nemocnici mohli poskytovať komplexnú liečbu na úrovni traumacentra. Kolegovia za to krátke obdobie dokázali odviesť obrovský kus práce a akreditácia kliniky je významný krok v našom rozvoji,“ vysvetlila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Získanie štatútu kliniky je pre akékoľvek oddelenie výsledkom dlhoročnej pedagogickej, výskumnej a publikačnej činnosti lekárov, ako i poskytovania požadovaného rozsahu zdravotnej starostlivosti.