Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Rooseveltova nemocnica obnovila priestor pre onkologických pacientov

Na snímke rádioterapeutické pracovisko Onkologickej kliniky v budove polikliniky v Banskej Bystrici 25. apríla 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Pracovisko onkologickej kliniky prešlo podľa rezortu zdravotníctva počas dvoch rokov komplexnou rekonštrukciou priestorov a modernizáciou prístrojového vybavenia.

Banská Bystrica 25. apríla (TASR) – Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici má obnovené rádioterapeutické pracovisko pre onkologických pacientov. Na jeho otvorení sa v pondelok zúčastnil aj minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Pracovisko onkologickej kliniky prešlo podľa ministerstva počas dvoch rokov komplexnou rekonštrukciou priestorov a modernizáciou prístrojového vybavenia. „Z kapitálových výdavkov štátu sme investovali do nákupu prístrojov a stavebných prác viac ako štyri milióny eur,“ uviedol.



Jednou z možností liečby onkologického ochorenia je rádioterapia. Inštalované technológie zlepšujú kontrolu nad zvládnutím choroby, predlžujú prežívanie pacientov a znižujú nežiaduce účinky liečby žiarením. Výmena zdravotníckej techniky bola podľa ministerstva komplexná. „Starý lineárny urýchľovač na ožarovanie nádorov nahradili dva nové. Pracovisko má po novom aj vlastný CT simulátor na presnú lokalizáciu nádorov,“ pripomína s tým, že pribudol aj ožarovač krvi pre pacientov s potlačenou imunitou. „Ožiarenie na ňom trvá približne sedem minút, čo umožňuje ožiarenie viac krvných derivátov za deň,“ zdôrazňuje rezort zdravotníctva.



Prednosta kliniky Vladimír Malec vysvetlil, že ožarovanie nádorov bude teraz presnejšie, účinnejšie a bezpečnejšie. „Výhody pre pacienta znamenajú viac práce pre lekárov, klinických fyzikov a rádiologických technikov. Čím má byť liečba presnejšia a šetrnejšia, tým viac času treba venovať lokalizácii nádoru,“ podotkol. Maximálna odporúčaná kapacita ožiarených pacientov na oboch urýchľovačoch je 70 pacientov denne. Liečba trvá od jedného do sedem týždňov v závislosti od diagnózy.

Renovácia a vybavenie rádioterapeutického pracoviska si vyžiadali nákup prístrojov v sume 3.700.000 eur s DPH a stavebné práce v hodnote 708.000 s DPH. Nákup ožarovača krvi a súboru fixačných pomôcok v celkovej výške 889.000 eur s DPH uhradila nemocnica zo svojho rozpočtu.