Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Rooseveltova nemocnica spustila preventívny skríning pečene Sirius

Na snímke preventívne skríningové vyšetrenie pečene vo vzdelávacom centre EDUKA vo FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica 22. augusta 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Cieľom skríningu je zistiť fibrózu pečene, čo je počiatočné štádium tuhnutia pečene.

Banská Bystrica 22. augusta (TASR) – Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici v spolupráci so Slovenskou hepatologickou spoločnosťou v pondelok spustila preventívny skríning pečene pod názvom Sirius, ktorého cieľom je odhaliť ochorenie pečene vo včasnom štádiu, keď je ešte liečiteľné. Slovensko je na prvom mieste vo svete vo výskyte cirhózy pečene. Konštatoval to Ľubomír Skladaný, prednosta II. internej kliniky a prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti.

Prvý skríning sa uskutočnil v Rooseveltovej nemocnici a bol určený pre zdravotníkov, ktorí majú na prevenciu menej času. Je bezbolestný, bezplatný a trvá približne polhodinu. Pozostáva zo zistenia anamnézy, odberu kvapky krvi a elastografie, čo je najmodernejší spôsob zistenia tuhosti pečene. Ak sa u vyšetrovaného zistí začínajúce sa ochorenie, dostane takzvanú zelenú kartu, ktorá mu zaručí vyšetrenie v najbližšej hepatologickej ambulancii.

"Na cirhózu, ktorá je konečným štádiom ochorenia, nám dnes umierajú ľudia vo veku 25 – 45 rokov. Ochorenie pečene sa vyvíja niekoľko rokov a preto, že vôbec nebolí, človek s desaťročnou cirhózou sa môže cítiť rovnako ako ten bez ochorenia. Prvé príznaky a komplikácie sa začnú prejavovať až vo vyšších štádiách, keď je už ochorenie ťažko zvrátiteľné. Zlyhanie pečene sa končí väčšinou úmrtím," zdôraznil Skladaný.

Podľa neho je u nás zaužívaný mýtus, že cirhóza je choroba alkoholikov. Čoraz viac ju však spôsobuje i nealkoholová tuková choroba, ktorá je priamym následkom súčasného životného štýlu, nezdravého jedla a nedostatku pohybu.

Cieľom skríningu je zistiť fibrózu pečene, čo je počiatočné štádium tuhnutia pečene, a skorou liečbou a úpravou životosprávy zabrániť u postihnutého rozvinutiu ochorenia do štádia cirhózy.

"Predchádzanie vzniku ochorenia alebo jeho rozvinutiu do ťažších štádií prináša výrazné benefity pacientom, ale zároveň znižuje záťaž zdravotníckeho systému. Máme rozbehnutých niekoľko projektov zameraných na prevenciu," doplnila Miriam Lapuníková, riaditeľka nemocnice.

Vyšetrenia majú pokračovať 24. augusta v Podunajských Biskupiciach, 6. a 13. septembra v Podbrezovej a Hronci.