Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Tvorba územného plánu bratislavskej župy sa pre ropovod nezastaví

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (vľavo) a minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (vpravo) počas brífingu v priestoroch úradu BSK po spoločnom rokovaní o ropovode Bratislava-Schwechat. Bratislava, 17. júla 2013. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Informoval o tom dnes predseda BSK Pavol Frešo.

Bratislava 17. júla (TASR) – Tvorba územného plánu (ÚP) Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa pre ropovod do Rakúska nezastaví. Informoval o tom dnes predseda BSK Pavol Frešo (SDKÚ-DS) po rokovaní s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským (nominant Smeru-SD) v priestoroch úradu bratislavskej župy.

"Musím s potešením konštatovať, že experti oboch strán navrhli riešenie, ktoré sa expertne ešte prerokuje tak, aby ÚP bratislavskej župy mohol byť prijatý, a zároveň, aby sme sa nemuseli len kvôli ropovodu vracať niekde rok a pol dozadu. To je výsledok dnešného nášho stretnutia. V priebehu možno týždňa - dvoch sa znova stretneme na takejto najvyššej úrovni, keď by sme chceli dofinalizovať, a potom verejnosti predstaviť to, akým spôsobom sme sa dohodli," uviedol Frešo.

Pripomenul, že rokovanie predsedu BSK a ministra hospodárstva SR sa uskutočnilo najmä preto, že pri tvorbe ÚP BSK došlo k rozporu. "MH SR totiž vznieslo zásadnú pripomienku, ktorá súvisí so zanesením ropovodu do nášho ÚP. My na toto máme iný názor, pretože tento ÚP sa pripravoval rok a pol. Pokiaľ by táto zásadná pripomienka bola akceptovaná, tak nás to vráti v čase o rok dozadu do všetkých prerokovávaní. Vlastne by sme nemohli prijať ÚP, ktorý obsahuje veci dôležité nielen pre bratislavskú župu, ale dokonca pre celé Slovensko – napríklad napájanie diaľnic. Preto sme vyvolali rokovanie len o ropovode, aby sme predišli zastaveniu tvorby ÚP BSK," zdôvodnil.



Na rokovaní sa riešili podľa Frešových slov aj otázky okolo samotného ropovodu do Rakúska. "Príde k stretnutiam, o ktorých sme s primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom hovorili. Očakávame proaktívny prístup zo strany MH SR aj Transpetrolu, aby sa začalo aktívne komunikovať s verejnosťou, pretože ropovod je veľmi citlivá stavba," avizoval predseda BSK.

"Ropovodné prepojenie medzi SR a Rakúskom považujeme naďalej za strategický projekt. Zatiaľ sa nachádzame len v modeli, kde sú trasy ropovodu určované technicky. Nie sme vo fáze prerokovávania konkrétnej trasy s dotknutými subjektmi. Takto je to napísané aj v zadaní ÚP. Chceme, aby toto zadanie ÚP BSK bolo prebraté aj do ÚP mesta. Takisto máme záujem na tom, aby ÚP bol schválený, pretože naše prípravné práce môžu pokračovať – hľadanie optimálnej trasy, ktorá bude potom prerokovávaná s dotknutými subjektmi, ktorými sú mestské časti, mesto Bratislava či Ministerstvo životného prostredia SR. V tejto fáze však ešte nie sme, takže v ÚP hovoríme len o zámere ropovodu, ktorý má prepojiť rafinérie našich krajín," poznamenal Malatinský.