Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rožňava chce dobudovať infraštruktúru pre rómske komunity

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zapojenie do výzvy schválili rožňavskí poslanci na novembrovom zasadnutí bez pripomienok.

Rožňava 8. novembra (TASR) – Mesto Rožňava chce dobudovať základnú technickú infraštruktúru pre marginalizované rómske komunity (MRK). S týmto cieľom sa samospráva bude uchádzať o dotáciu z výzvy Ministerstva vnútra SR cez operačný program Ľudské zdroje. Zapojenie do výzvy schválili rožňavskí poslanci na novembrovom zasadnutí bez pripomienok.

„Cieľom projektu je vybudovanie a rekonštrukcia komunikácií v časti Rožňava Baňa a v severnej časti mesta na uliciach Krátka, Kúpeľná, Jasná, Splavná, Strmá, Podrákošská, Cintorínska a Hornocintorínska,“ uvádza samospráva v dôvodovej správe.

Hlavný dôvod realizácie projektu je podľa nej v súčasnosti dezolátny stav existujúcich komunikácií v uvádzaných oblastiach, ktorý je nutné riešiť. „V tomto období je možné využiť finančné prostriedky prostredníctvom fondov EÚ, čím by mesto dokázalo ušetriť finančné prostriedky,“ dodáva samospráva.

V prípade podporenia projekt podľa samosprávy zmení kvalitu života rodín z MRK v týchto častiach mesta, hlavne malých detí, vyrastajúcich v prostredí, ktoré im neumožňuje bezpečnú dostupnosť potrebných služieb pre normálnu kvalitu života.

Ako samospráva ďalej konkretizuje v dôvodovej správe, spolufinancovanie mesta bude vo výške päť percent z celkových oprávnených výdavkov projektu, čo predstavuje zhruba 25.000 eur, pričom táto suma bude spresnená po odovzdaní projektovej dokumentácie.