Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Rožňava chce vybudovať nabíjaciu infraštruktúru pre elektrické vozidlá

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Edmund Örzsik

Rožňava sa chce v rámci budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá zapojiť do výzvy Ministerstva hospodárstva SR financovanej z plánu obnovy.

Rožňava 3. apríla (TASR) - Mesto Rožňava chce vybudovať nabíjaciu infraštruktúru pre elektrické vozidlá. Nabíjačky pre elektromobily by mohli pribudnúť vo viacerých lokalitách mesta, samospráva sa na tento účel uchádza o dotáciu vo výške viac ako 100.000 eur. Predloženie žiadosti o poskytnutie prostriedkov schválili poslanci mesta na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).

Rožňava sa chce v rámci budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá zapojiť do výzvy Ministerstva hospodárstva SR financovanej z plánu obnovy. Mesto chce na projekt, ktorého realizácia si nevyžaduje spolufinancovanie samosprávy, získať 102.000 eur. Pod oprávnené výdavky v rámci výzvy spadajú projektové dokumentácie, stavebné práce i samotné elektronabíjacie stanice.

Samospráva v rámci projektu uvažuje o vybudovaní 14 nabíjacích bodov, z toho v dvoch prípadoch má ísť o rýchlonabíjacie stanice. Vytypované má už aj predbežné lokality, nabíjacie stanice by sa mohli nachádzať napríklad na Betliarskej, Slnečnej a Dúhovej ulici, na sídlisku Kasárne, pri mestskom úrade či pri zimnom štadióne.

"Budovanie pomalej nabíjacej infraštruktúry chceme realizovať v lokalitách, kde ľudia bývajú alebo pracujú, no s vzhľadom na dostupnosť voľných parkovacích miest a technických možností. Budovanie rýchlej nabíjacej infraštruktúry je potrebné zamerať na lokality, kde sa ľudia zdržujú kratšiu dobu," uviedlo mesto v dôvodovej správe predloženej na zasadnutie MsZ.

Inštaláciu verejne prístupných nabíjacích staníc považuje samospráva za kľúčový predpoklad na rozvoj elektromobility. "Vybudovaním nabíjacej infraštruktúry prispejeme k zníženiu znečistenia ovzdušia, hluku a skleníkových plynov a zabezpečíme efektívnu a udržateľnú dopravu v regióne," dodalo mesto.