Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Rožňavský primátor V. Laciak uvažuje o odchode z funkcie, termín nevie

Vladislav Laciak Foto: TASR

Ak by sa mesto ocitlo bez šéfa samosprávy, nasledovali by predčasné voľby primátora, ktoré vyhlasuje predseda NR SR najneskôr 90 dní pred ich konaním.

Rožňava 23. mája (TASR) – Primátor okresného mesta Rožňava, s približne 20.000 obyvateľmi, Vladislav Laciak (nezávislý) uvažuje o odchode z funkcie.

„Presný dátum ešte nemám určený, ale malo by sa to udiať v mesiaci jún. Ak to bude aktuálne oznámim to poslancom mestského zastupiteľstva, aj na internetovej stránke mesta,“ uviedol Laciak pre TASR.

Zdôraznil, že za jeho rozhodnutím netreba hľadať politické dôvody.

„Som lekár a už štyri desaťročia prevádzkujem všeobecné ambulancie. Keďže mi z jednej z nich odišiel lekár a na Slovensku je málo atestovaných všeobecných lekárov, musím tento krok urobiť,“ dodal s tým, že v opačnom prípade by musel ambulancie zatvoriť. „Je to moje povolanie, ktoré mám rád a situácia je taká, že napríklad aj v týchto dňoch čerpám ako primátor dovolenku a venujem sa praxi v ambulancii. Tento stav nie je dlhšie udržateľný,“ doplnil.

V prípade, že by sa Laciakovi podarilo nájsť odborníka, ktorý by sa ujal všeobecnej ambulancie, svoje rozhodnutie by prehodnotil.

Ak by sa mesto ocitlo bez šéfa samosprávy, nasledovali by predčasné voľby primátora, ktoré vyhlasuje predseda NR SR najneskôr 90 dní pred ich konaním. V tomto prípade by sa teda mohli uskutočniť začiatkom jesene.


Podľa poslanca rožňavského zastupiteľstva Ivana Kuhna sú dôvody, ktoré pre prípadné odstúpenie uvádza súčasný primátor prejavom alibizmu.

"Neodchádza kvôli svojej lekárskej praxi, ale kvôli problémom, ktoré sa v meste za jeho pôsobenia a nakopili a teraz ich nedokáže riešiť," uviedol Kuhn pre TASR. Doplnil, že už v jeseni tohto roka hrozí mestu nútená správa. "Výdavky mesta nie sú kryté príjmami a mesto rieši problémy gréckym spôsobom, berie si úvery na splatenie starých dlhov," poznamenal.

Podľa Kuhna sa problémy začali už v roku 2009 a 2010, kedy mesto nereagovalo na nastupujúcu krízu a na zníženie podielových daní. "Vtedy si vzalo úver 1,5 milióna eur. Kvôli tomu vlani v rozpočte chýbala suma asi 540.000 eur, tohto roku je to rovnaká suma," doplnil s tým, že mesto nemá zdroje už ani na bežné výdavky. Pripomeniul tiež pokutu z Úradu pre verejné obstarávanie za súťaž pri výstavbe nájomných bytov, ako aj to, že pri rekonštrukcii námestia z eurofondov sa postupne prichádza na závažné pochybenia.

"Ak primátor naozaj odstúpi a budú vyhlásené doplňujúce voľby, zvažujem, že by som na funkciu primátora kandidoval," uzavrel Kuhn.