Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

REMESELNÍCKY INKUBÁTOR: V Rožňave sa opäť stretnú krajskí remeselníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Remeselnícky inkubátor v Rožňave založil KSK v roku 2019 s cieľom poskytnúť remeselníkom podporu a vytvoriť tak priaznivejšie podmienky na rozvoj tradičného remeselníctva.

Rožňava 21. júna (TASR) – V Remeselníckom inkubátore (RINK) v Rožňave sa v stredu (22. 6.) uskutoční v poradí druhá krajská konferencia remeselníkov a ľudovoumeleckých výrobcov. Konferencia Tradícia a poctivá výroba predstaví možnosti, ako za remeselný produkt získať ocenenie či značku kvality. TASR o tom informovala Anežka Kleinová z Gemerského osvetového strediska (GOS), ktoré RINK spravuje.

Remeselníci a výrobcovia z Košického samosprávneho kraja (KSK) sa na konferencii dozvedia viac o systémoch a procesoch schvaľovania ocenení a značiek kvality i o kritériách hodnotení v rôznych sférach na celoštátnej či regionálnej úrovni. Účastníci konferencie tiež získajú prehľad o tom, aká je štátna podpora tradičnej remeselnej výroby v Maďarsku či aké sú možnosti podpory pre začínajúcich podnikateľov na Slovensku.

Remeselnícky inkubátor v Rožňave založil KSK v roku 2019 s cieľom poskytnúť remeselníkom podporu a vytvoriť tak priaznivejšie podmienky na rozvoj tradičného remeselníctva. V súčasnosti združuje vyše 400 výrobcov. Konferencia Tradícia a poctivá výroba sa uskutoční v priestoroch Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave a prístupná bude aj pre širokú verejnosť.

"Naši lokálni remeselníci potrebujú po náročnom období pandémie impulz do ich ďalšej umeleckej činnosti, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou kultúry a tradícií Košického kraja. Dúfam, že konferencia im bude dostatočnou inšpiráciou, vďaka ktorej sa dozvedia potrebné informácie, aby svoju tvorbu vedeli čo najlepšie adaptovať na potreby dnešného náročného zákazníka," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.